Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu,împreună cu Centrul Internațional pentru Elevi Woodrow Wilson l-a desemnat pe tânărul veteran de război și activist, Mykhailo Amrosiev, ca și câștigătorul Bursei Familiei Rațiu 2023. Acesta este fondatorul organizației Tineri Veterani ai Ucrainei, care oferă ajutorul necesar soldaților și familiilor lor.
Cine este Mykhailo Amrosiev?
Născut la Kiev, într-o familie de antreprenori, la data de 4 ianuarie 1994, Mykhailo Amrosiev a fost nominalizat pentru contribuția sa la viața socială și politică a Ucrainei moderne, pentru dedicarea si curajul său. Pe data de 21 noiembrie 2013 a fost unul dintre organizatorii unui grup de studenți care au fost prezenți la începutul demonstrațiilor Euromaidan, în Piața Independenței.
După invazia rusă din estul Ucrainei, Mykhailo Amrosiev și-a pregătit armele și, ca parte a unui batalion de voluntari, a plecat să își apere țara. El a părăsit frontul de luptă după ce a suferit o accidentare în urma căreia a devenit invalid la vârsta de 25 de ani. Împreună cu frații săi, a fondat si a condus organizația Tineri Veterani ai Ucrainei, unde supraveghează personal reabilitarea răniților din străinătate.
Acesta apără în prezent Ucraina în cadrul celei de-a 93-a Brigadă Mecanizată Separată Kholodny Yar. El ocupă funcția de sergent-șef și comandă un pluton de sprijin material militar. De la Bakhmut, stabilește legături cu organizații de voluntari ucrainene și străine. În acest fel asigură fonduri caritabile pentru a satisface nevoile concetățenilor. În plus, Mykhailo Amrosiev ajută localnicii și animalele abandonate în zona de război.
“Domnul Mykhailo Amrosiev este imaginea unei mari categorii de tineri ucraineni care sunt conștienți de importanța dezvoltării si instaurării democrației în Ucraina. Ei promovează idei democrtatice și le implementează în viața de zi cu zi a societății ucrainene moderne” , afirmă domnul Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.
Cum functionează Bursa Familiei Rațiu?
Premiul pentru Democrație Ion Rațiu exprimă angajamentul profund față de democrația lui Ion Rațiu (1917-2000) prin contribuțiile sale și prin interesul acestuia în schimbare democratică la nivel mondial. Pe baza realizărilor Premiului pentru Democrație Ion Rațiu (2005-2016), Bursa Familiei Rațiu sprijină persoane din întreaga lume care lucrează în numele democrației ca activiști sau intelectuali, fie că sunt în exil din regimuri represive sau operează în interior democrații emergente. Bursa Familiei Rațiu urmărește să reproducă tipul de experiență schimbătoare de viață pe care Ion Rațiu a întâlnit-o ca activist democtratic român, în Washington, între anii 1970 si 1980. Astfel, beneficiarii primesc o bursă, din care să petreacă între una și trei luni in Wilson Center din Washington D.C.
Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu a fost înființată la Londra, în anul 1979 de către Ion și Elisabeth Rațiu. Aceasta promovează proiecte care continuă educația și cercetarea în cultura și istoria României, atât în România, cât și în Marea Britanie. Fundația oferă până la 100 de granturi anuale, în principal pentru proiecte, cursuri postuniversitare, participări la conferințe, granturi de călătorie și alte cursuri pe termen scurt, inclusiv cercetarea academică. Acestea oferă, de asemenea, finanțare anuală de început pentru proiecte inovatoare, în principal în România, care promovează arta și civilizația, societatea civilă, democrația și protecția mediului.
Foști premiați ai Bursei Familiei Rațiu:
Roma Protasevich, jurnalist și activist, Belarus.
Suraya Pakzad, activistă pentru drepturile femeii, Afganistan.
Camelia Bogdan, judecător, România.
Ai Weiwei, artist și activist, China.
Manuel Cuesta Morua, savant și activist politic, Cuba.
Jamil Hasanli, istoric și activist pentru democrație, Azerbaijan.
Mustafa Nayyem, jurnalist și blogger, Ucraina.
Angela Kocze, activistă și cercetătoare pentru drepturile romilor, Ungaria.
Aung San Suu Kyi, politician, diplomat, autor și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Myanmar.
Nabeel Rajab, activist pentru drepturile omului, Bahrain.
Oleg Kozlovsky, activist pentru democrație și drepturile omului, Rusia.
Adam Michnik, istoric, eseist, fost disident, intelectual public, Polonia.
Eleonora Cercavschi, activistă pentru drepturile omului și democrație, Republica Moldova
Anatoli Mikhailov, expert în filozofie germană, Belarus.
Saad Eddin Ibrahim, activist pentru democrație și drepturile omului, Egipt.
Sergio Aguayo, academic și activist pentru drepturile omului, Mexic.
Articol de Thea Gavriș
VEZI ȘI:
Cum își atrage Filarmonica public tânăr: concertul pentru copii Prințesa și Balaurul
Handbal feminin: Primul meci din Divizia A a Universității Cluj este contra ACS „Liviu Rebreanu”
A început școala pentru 52 de copii de la Pata Rât, care s-au trezit să plece cu autobuzul la 6:30
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: