Cu mocanita, pe Valea Vaserului

0

Sute de turisti s-au bucurat in primele zile din 2019 de o excursie cu mocanita, pe Valea Vaserului, in Maramures. Locomotiva cu abur trage spre culmi vagoane incalzite cu sobe. E o adevarata intoarcere in secolul trecut, mai ales pentru strainii care urca in trenul magic.

Mocanita functioneaza inca din 1932, cand a fost proiectat pentru a transporta lemnul exploatat in zona. xploatarea feroviară este realizată din anul 2003 de R.G.Holz Company.

Traseul destinat turistilor porneste din Gara Vişeu de Sus si se termina la Paltin, la kilometrul 21,6.

Pentru un adult, pretul unei calatorii e de 87 de lei, 77 lei pentru studenti si pensionari si de 65 lei pentru elevi cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani. Se pot achizitiona si bilete all Inclusive (adica cu masa de pranz inclusa). Pretul e 112 lei de adult, 102 lei de student/pensionar, 82 lei de elev (6-16 ani).

Minitrenul urca cu zgaltaieli, timp de doua ore, pe o calea ferata ingusta printr-o Vale a Vaserului ca-n povesti.
Pe traseul inghetat si inzapezit, se fac cateva popasuri. Unul e pentru alimentarea cu apa a locomotivei cu abur.

Locomotiva consuma la un drum cam 5 metri cubi de lemn, cam jumatate din cat ii este necesar unei gospodarii intr-o iarna. Odata ajunsi in Paltin (km 21,6), turistii fac un popas de aproximativ o ora si jumatate. Ei se incalzesc dansand pe muzica maramureseana, beau un ceai fierbinte si servesc o masa simpla (gratar cu salata si carnaciori).

Dupa o vizita la muzeul din zona si o sesiune foto, turistii sunt invitati din nou in vagoane. Trenul o ia usor din loc si coboara din inertie spre Viseu. E o calatorie unica, pe care nu o vor uita niciodata.