Cum a progresat România în clasamentul mondial al inovării

0

România se află pe locul 49 în clasamentul mondial al inovării, Global Innovation Index. Acest clasament este realizat de World Intellectual Property Organisation, o structură internațională care funcționează sub egida ONU.

Chiar dacă poziția deținută de România este una medie, clasarea pe locul 49 arată un progres consistent realizat în ultimii ani, spune istoricul Leonard Horvath, fost director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor și reprezentant al României la World Intellectual Property Organisation.

Clasamentul menționat analizează 81 de indicatori, grupați în șapte mari categorii: sofisticarea mediului de business, sofisticarea economiei, infrastructură, cercetare științifică și capital uman, instituții, know-how și tehnologie, creativitate și branding.

Pe primul loc în lume se află Elveția, urmată de Statele Unite ale Americii, Suedia, Marea Britanie și Olanda. Printre primele țări din lume se numără și Israelul. Coreea de Sud a intrat printre primele țări din lume, iar China se află pe locul 11.

România se numără printre cele 36 de țări cu o economie mediu sofisticată. Între acestea, țara noastră se află pe locul 8. Din această categorie, alături de România fac parte țări precum China, Bulgaria, Turcia sau Thailanda.

Însă România are capacitatea de a progresa în acest clasament internațional, spune Leonard Horvath, care crede că țara noastră se poate situa, în viitor, printre primele 20 de țări din lume. Pentru a atinge acest obiectiv, statul român ar trebui să aloce bugete mai generoase pentru cercetare științifică, să sprijine mai mult universitățile și să stimuleze transformarea digitală a societății.

Mai multe detalii, în emisiunea Business Cafe.