Cum își atrage Filarmonica public tânăr: concertul pentru copii Prințesa și Balaurul

0

Cei mici au șansa să experimenteze cum este să participi la un concert de muzică clasică. Colegiul Academic va găzdui pe scena din Auditorium Maximum concertul educativ cu titlul Prințesa și Balaurul, cu o concepție și dramaturgie semnată de Dalma Toadere și Ștefana Țițeica. Concertul este recomandat elevilor din ciclul primar (clasele 0-4). Evenimentul are loc marți, 19 septembrie 2023, de la ora 9:30 (spectacol în limba română) și de la ora 11:00 (spectacol în limba maghiară).

Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu
scop educativ și sunt puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de
public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt,
pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel,
elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze
parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția
publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică.

„Nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”, afirmă Dalma Toadere.

Lumea basmelor, evocată prin muzica unor compozitori celebri

În ceea ce privește Prințesa și balaurul, concertul educativ de marți, 19 septembrie 2023, are ca subiect peripețiile prințesei răpite de balaurul Scuipă Foc și salvate de prințul cel viteaz. Lumea minunată a basmelor este evocată prin muzica unor compozitori celebri.

Suflătorii de alamă ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” le arată copiilor instrumentele pentru a-i duce, mai apoi, din sala de bal a palatului în peștera întunecată a balaurului. De pe crenelurile castelului răsună fanfare și acordurile marșului nupțial acompaniază finalul fericit.

Biletele pot fi achiziționate online de pe entertix.ro (http://bit.ly/4636S5i – pt. concertul în limba română și http://bit.ly/3qWToJr pentru concertul în limba maghiară) și myticket.ro
sau de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318, orar luni-vineri 10.00-16.00), precum și cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

VEZI ȘI:

Cum a început noul an școlar în județul Cluj

A început școala pentru 52 de copii de la Pata Rât, care s-au trezit să plece cu autobuzul la 6:30

Elevii din Cluj mai primesc 25 de microbuze electrice

 

 

 

 

 

banner