Cum poți să urmărești eclipsa de Lună în noaptea de sâmbătă spre duminică – Va fi vizibilă și din România

0

Eclipsa parțială se va produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, respectiv sâmbătă spre duminică, când Luna se va afla în constelația Aries și va fi însoțită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei. Evenimentul astronomic va dura patru ore și 28 de minute, iar faza maximă va dura o oră și 19 minute. Eclipsa va fi vizibilă din România. 

O eclipsă parțială de Lună apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului, asistăm la o eclipsă totală de Lună.

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.

În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22:00, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus.

Maximul se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est. Ieșirea din umbră se va produce la ora 23:53, iar sfârșitul eclipsei este la ora 1:27.

Cea mai recentă eclipsă totală care s-a văzut din România a fost pe 16 mai 2022, iar viitoarea va fi în dimineața zilei de 14 martie 2025. Viitoarea eclipsă parțială de Lună vizibilă de la noi va fi în dimineața zile de 18 septembrie 2024.

Eclipsele de Lună sunt mult mai puțin spectaculoase decât cele de Soare. Se produc noaptea, când este Lună plină și când Pământul se află între Soare și Lună, iar Luna intră în conul de umbră al Pământului, moment în care Luna capătă o culoare roșiatică pe care nu o are de obicei.

Eclipsele de Lună sunt mult mai dese decât cele de Soare și durează mai mult. Ele pot fi văzute de toți cei care au Luna deasupra orizontului.

VEZI ȘI:

Cel mai bătrân câine din lume moare la 31 de ani

Ce droguri mai consumă tinerii și cu ce consecințe – răspund medicul Claudia Gherman și judecătorul Cristi Danileț

Prea multe haine în dulap? Proiectul ReClothing luptă împotriva risipei din industria modei!

 

banner