În post, te poți îngrășa, dacă nu respecți o serie de reguli în alimentație, spune nutriționistul dietetician Larisa Anchidin, la Doctor online. Ea vorbește despre cum să ai o dietă echilibrată, cu toți nutrienții de care are nevoie corpul tău, însă fără a lua acești nutrienți din sursă animală. Vezi Doctor online – informații de calitate, pentru sănătate!
”Pentru noi, postul înseamnă să învățăm să mâncăm corect și din sursă de proteină vegetală, pentru că în această perioadă este specific că trebuie să renunțăm la partea de carne, la ouă, brânzeturi etc., și atunci trebuie să compensăm cu o sursă de proteină vegetală. În plus, trebuie să fim atenți la ceea ce ni se oferă în magazine, sunt multe produse procesate, cu etichete foarte lungi, cu unele ingrediente pe care nici nu le putem pronunța. Ideea este că, cu cât eticheta este mai lungă, cu atât procesul este mai procesat”, a explicat nutriționistul Larisa Anchidin la Doctor online.
Dietă echilibrată în post
Legumele și fructele autohtone de sezon ar trebui să se află cel mai adesea în coșul de cumpărături al persoanei care postește. Mai mult, ele trebuie să pună accent pe leguminoase, pe fasole, mazăre, linte, năut (cunoscute ca fiind surse bune de proteine vegetale). O altă sursă de proteine este soia, cea nemodificată genetic.
Kilograme în plus după post
”Din păcate, la români, în perioada de post, principalele alimente sunt pâinea și cartoful. În general, acestea au un indice glicemic crescut și atunci nu mențin senzația de sațietate pentru multă vreme. Pentru au ca și efect creșterea indicelui glicemic, corpul cere și mai mai mulți carbohidrați”, explică nutriționistul Larisa Anchidin. În schimb, dacă acești carbohidrați sunt combinați cu legume crude sau gătite, alimentația devine mai diversificată, iar persoana care ține post nu se îngrașă. ”Din experiența mea, după post, fie de Crăciun sau Paște, lumea vine cu kilograme în plus după post, pentru cp este foarte greu să gestionăm faptul că ne e mai multă foame în perioada asta, dacă nu ne organizăm bine și avem mese echilibrate”, a mai spus nutriționistul dietetician la Doctor online.
Vitamine, minerale, fibre, proteine. Acestea sunt elementele unei alimentații sănătoase și echilibrate, indiferent de perioada anului (post sau nu). Nutriționistul clujean mai spune să nu uităm nici de consumul suficient de apă: opt pahare pe zi. ”Uneori, senzația de foame este doar de sete”, a mai spus Larisa Anchidin.
Pentru mai multe informații utile, vezi mai sus interviul integral al Larisei Anchidin de la Doctor online.
VEZI ȘI:
Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare: mai puțină carne roșie și zero fumat
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: