În acest sfârșit de săptămână te invităm să faci o incursiune în Dobrogea, numită la început Scitia Minor, iar mai târziu Dacia Pontica. Se spune că pe acest pământ Dumnezeu a poposit mai mult, pentru că de aici, prin Sfantul Apostol Andrei, a răspândit credința creștină la noi. Pregătește-te, începe România via Wens!
În Dobrogea găsești cei mai bătrâni munți din Europa, dar și cea mai diversă faună, apele cele mai mari și limpezi, dar și cel mai impresionant mozaic multi-etnic. Tot aici s-a lăsat descoperit, după mai bine de cinci mii de ani, neprețuitul ”Gânditor de la Hamangia”, statuetă inclusă de UNESCO în cele 10 artefacte ale lumii, care nu ar trebui să dispară niciodată. Te invităm să descoperi patrimoniul natural și cultural al regiunii în care trăiesc peste optsprezece etnii și să admiri acest tărâm al contrastelor, cu al său impresionant mix de culturi și religii. Nu exagerăm deloc atunci cand spunem că Dobrogea cosmopolită este o Europă și o Asie în miniatură.
Cheile Dobrogei, un adevărat canion
Pentru că ne dorim ca această poveste să înceapă într- un mod spectaculos, am ales ca drumul spre Constanța să treacă prin Cheile Dobrogei, un canion de o vechime impresionantă, care se întinde pe aproximativ 10 de kilometri pe marginea drumului. Vom descoperi, apoi, domeniile viticole și podgoriile din Murfatlar, precum și ansamblul rupestru, dar și Canalul Dunăre Marea- Neagră. Vizitează și câteva obiective importante din Constanța: Acvariul, Muzeul Marinei Române, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie sau Muzeul de Sculptură Ion Jalea sunt doar cateva muzee care-si așteapta oaspeții.
E binevenită și o plimbare faleza din oraș, unde vei putea vedea superba clădire a Cazinoului.
Drumul nostru continuaă spre Tulcea. Cetatea Histria, următoare noastra oprire, a fost prima așezare urbană de pe teritoriul românesc și care a devenit un important centru comercial. De aici plecam spre Enisala. Construită în anii 1300 în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat, Enisala este singura cetate medievală din Dobrogea. A venit momentul întâlnirii cu Delta Dunării, un colț de rai puțin schimbat de mâna omului, un spectacol al naturii sălbatice.
Periplu spiritual
Reveniți pe uscat, pornim într-un mic tur spiritual. În drumul spre Mănăstirea Slava Rusă, ne oprim și la Babadag. Între dealurile Babadagului, în satul Slava Rusa, se găsesc două bisericute de rit vechi, lipovinești, Uspenia și Vovidenia, una de călugari, alta de maici. Mergem și la Mănăstirea Cocoș din comuna Niculițel. Aici se găsește Monumentul paleocreștin, care a scos la iveală dovezi că începuturile creștinătății la noi a avut loc aici, în Dobrogea.
Apoi, sub poale de pădure, biserica Celik Dere își arată splendida culoare-i albă. Cel mai mare așezământ monahal dintre Dunăre și Marea Neagra, Celik Dere, sau ”Pârâul de Oțel” în limba turcă, este un lăcaș de cult construit în stilul neo bizantin, care atrage mii de credincioși. Aici se găsește Icoana Maicii Domnului ”Heleusa”, făcătoare de minuni precum și Icoana Mântuitorului, care se curăță singură.
Bucuroși de toate experiențele din această călătorie, părăsim Dobrogea, cel mai vechi pământ românesc, poarta noastră către Balcani.
Te invităm să desciperi și ate locuri deosebite din România pentru că frumusețea lor NU este doar în ochii privitorului. Descoperă România via Wens!
VEZI ȘI
Poarta Transilvaniei, Țara Bistriței și a Năsăudului – Descoperă România via Wens!
Ai chef de rafting, cățărări sau explorat peșteri? Hai la Șuncuiuș – Descoperă România via Wens!
Maramureș plai cu flori, mândru ești în sărbători – Descoperă România via Wens!
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: