Controlul greutății în pandemie: Nu există secrete în nutriție, spune conf. Ioan Vereșiu!

0

”Nu există secrete în nutriție”, spune conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației Române de Podiatrie și președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Aflați ce spune specialistul în nutriție despre suplimentele alimentare, despre vitamine, dar și despre dietele metabolice, în emisiunea Doctor online.

Când ne gândim și ne propunem o alimentație echilibrată din punctul de vedere al aportului de calorii, trebuie să luăm în considerare și micronutrienții. ”Se discută foarte mult despre vitamine, despre Zinc, despre alte componente ale unei alimentații. Vreau să vă spun că nu sunt niciun fel de dovezi convingătoare că un aport suplimentar din această categorie ar avea beneficii”, a declarat medicul clujean.

”Vitamina D este un subiect intens discutat la ora actuală. Vreau să vă spun că în zona noastră, mă refer la partea geografică, suplimentele de Vitamina D sistematice, constante sau așa-zisele fortifieri ale alimentelor cu Vitamina D nu sunt necesare. Chiar dacă discutăm azi într-o zi de noiembrie, cu ceață și toate celelalte, gradul de însorire pe parcursul anului, a zonei noastre este suficient pentru a asigura sinteza pe care o produce organismul nostru”, a precizat medicul clujean.

Semne că ar trebui să ne adresăm nutriționistului

Primul semn că ar trebui să fim atenți la sănătatea noastră este o greutate mare. Ce înseamnă mare? Atunci când indicele de masă corporală (raportul dintre înălțime și greutate) este mai mare de 25 de kg pe metrul pătrat, putem să ne îngrijorăm și să luăm măsuri. Se consideră că obezitatea intervine la peste 30 de kg pe metrul pătrat.

Între 25 și 30 de kilograme pe metrul pătrat se consideră că suntem supraponderali – ”o zonă gri”, mai spune medicul Ioan Andrei Vereșiu.

Mișcarea, bună sau rea?

”Orice mișcare neînsoțită de modificarea aportului de calorii în cel mai bun caz menține o anumită greutate. (…) Efortul fizic are multe beneficii. Însă dacă vrem să folosim efortul fizic ca o modalitate de scădere în greutate, el trebuie să fie însoțit și de un control al aportului de calorii”, a explicat la Doctor online conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu.

Vă invităm să urmăriți sfaturile specialistului, în video-ul de mai sus.

banner