Filmele mute sunt acompaniate de orchestre live, la TIFF 2023 – află propunerile organizatorilor

0

Una dintre cele mai așteptate surprize din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) este reprezentată de filmele mute, acompaniate de o orchestră live, care poartă denumirea de cine-concerte. Reprezentanții TIFF propun o serie de trei cine-concerte, care nu pot fi ratate de către public la ediția din 2023, care va avea loc, în perioada 9-18 iunie, la Cluj-Napoca.

1. Manasse (Manasse, 1925), un clasic al filmului mut românesc, în regia lui Jean Mihail, va fi acompaniat de Cvartetul Volekh, ansamblu acustic klezmer din București. Aclamat drept „filmul anului” la lansarea sa în 1925, Manasse este o piesă de referință în istoria cinematografiei noastre, care adapteză pentru ecran o piesă de teatru. Cu doar un deceniu mai devreme, aceasta fusese retrasă de la Teatrul Național București pe fondul unor proteste naționaliste și antisemite. Proiecția va avea loc pe data de 11 iunie, de la ora 19:30, la Cinema Dacia.

Un film de groază, printre cele mai spectaculoase cine-concerte la TIFF

2. The Unknown (Necunoscutul, 1927), film de groază mut, acompaniat live de doi muzicieni de renume, Stephe Horne și Martin Pyne. Producția spune povestea unui aruncător de cuțite, care își folosește picioarele pentru a executa spectaculoase numere de circ împreună cu Nanon, o fată de carnaval îmbrăcată sumar, cu care speră să se căsătorească. Alonzo însă nu este un simplu artist de circ, ci un ucigaș care fuge de poliție. Proiecția va avea loc pe data de 14 iunie, de la ora 21:30, la Muzeul de Artă.

3. Tabu: A Story of the South Seas (Tabu: O poveste din Marea Sudului, 1931), o combinație dintre filmele regizorului F.W. Murnau și muzica originală a compozitoarei Violeta Dinescu în interpretarea live a Trio-ului Contraste, alături de Dorin Cuibariu. Aleasă drept urmașa virgină a insulei Bora Bora, frumoasa Reri devine tabu. Ea nu mai poate fi atinsă de nimeni, iar orice bărbat care va sfida această regulă va muri. Reri are însă un iubit secret, iar cei doi fug de pe insulă, îndurând numeroase greutăți pentru a fi la final atinși de blestem. Proiecția va avea loc pe data de 16 iunie, de la ora 19:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Biletele pentru cine-concerte și abonamentele pentru cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania pot fi găsite AICI.

Articol redactat de Timea Piper și Flavius Niculescu

Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!

VEZI ȘI:

TIFF 2023: Află ce film deschide festivalul și când va avea loc evenimentul

Discoteca ’90 revine la Cluj – Află când are loc evenimentul și ce artiști vor fi prezenți

Top 5 filme pe care să le vizionezi cu familia și prietenii de Paște în 2023

banner