Grecia: VALUL DE CANICULĂ ȘI STAREA DE ALERTĂ CONTINUĂ

0

Românii care se află, călătoresc sau intenționează să călătorească în Grecia sunt avertizați de faptul că autoritățile locale mențin prognozele privind codul roșu de caniculă (25-27 iulie), respectiv pericolul major de producere a incendiilor de vegetație (gradele 4 și 5, pe o scară de la 1 la 5).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis ieri un avertisment pentru românii care se află în Republica Elenă zilele astea. Situația zilei de 26 iulie arată în felul următor:

  • Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest) regiunea Achaia, regiunea Thessalia, (Larissa, Magnisia), Macedonia Centrală (Salonic);
  • Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Pelopones (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), Regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala), Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).

RECOMANDĂRI GENERALE

Luând în calcul faptul că în ultima perioadă de timp, datorită condițiilor meteorologice extreme, pe teritoriul Republicii Elene se manifestă mai multe incendii de vegetație, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă și să evite deplasarea în zonele în care există focare de incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora.

Cetățenii români aflați în Republica Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

VEZI ȘI:

Mergi în concediu în Grecia? Ai grijă la VALUL DE CANICULĂ și la temperaturile extreme

Pompierii români care sting incendiile din Grecia, elogiați de presa elenă: “Sunt mai mult decât un comando”

Caniculă la Cluj: Primăria a scos rulote de distribuție a apei potabile în oraș – vezi unde se găsesc

banner