Ionuț Vida-Simiti: Istoria este creată de personalități precum Iuliu Maniu sau Leon Manu

1

Una dintre cele mai mari provocări pentru construcția identității unei comunități este găsirea modelelor potrivite și a acelor personalități care pot să schimbe cursul istoriei. Românii din Transilvania au avut norocul ca, la începutul secolului XX, să aibă astfel de personalități. Este vorba de cei din generația lui Iuliu Hossu, Iuliu Maniu sau Leon Manu, spune istoricul clujean Ionuț Vida-Simiti.

Cazul lui Iuliu Hossu este bine cunoscut. Este vorba de primul cardinal român din istorie, cel care, la 1 Decembrie 1918, a citit declarația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. Apoi, a devenit martir pentru credință în temnițele comuniste și a fost proclamat Fericit al Bisericii Catolice de către Papa Francisc, pe Câmpul Libertății din Blaj, în 2 iunie 2019.

Iuliu Maniu este cea mai importantă personalitate politică a românilor ardeleni din prima jumătate a secolului XX. El a fost deputat în Parlamentul din Budapesta înainte de Primul Război Mondial, apoi a devenit președintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Iuliu Maniu a fost și lider al Partidului Național Român, care a devenit, prin fuziunea cu Partidul Țărănesc, Partidul Național Țărănesc. Iuliu Maniu a devenit prim-ministru al României și, apoi, liderul Opoziției față de toate regimurile autoritare care s-au succedat în țară, de la regimul personal al lui Carol al II-lea la dictatura legionară, cea antonesciană sau cea comunistă. Și Iuliu Maniu a murit în temnițele comuniste.

O a treia personalitate exemplară este cea a lui Leon Manu. Este vorba de cel mai de seamă reprezentant al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, care este cea mai importantp congregație călugărească greco-catolică. Leon Manu a fost unul dintre cei implicați în pregătirea Unirii de la 1 Decembrie 1918, apoi a fost misionar printre românii din Statele Unite ale Americii. A revenit în țară, pentru a fonda, la cererea episcopului de atunci Iuliu Hossu, mănăstirea de la Nicula. Și Leon Manu și-a dat viața în temnițele comuniste. Unii dintre cei care îi cunosc viața afirmă că Leon Manu ar merita să fie ridicat la cinstea altarelor, ca Fericit al Bisericii Catolice, însă, pentru acest lucru, trebuie parcurse procedurile stabilite de Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Vatican.

Ce au în comun cei trei lideri ai românilor ardeleni, în afară de credința greco-catolică și de atașamentul față de democrație și față de monarhia constituțională, aflați de la istoricul Ionuț Vida-Simiti, prezent în emisiunea România Via Cluj.