Leonard Horvath: Regele Mihai I a influențat decisiv soarta Celui de-al Doilea Război Mondial

1

Românii serbează 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României. Majestatea Sa s-a născut în 25 octombrie 1921, la Sinaia. Regele Mihai I își serba onomastica în fiecare an în data de 8 noiembrie, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în calendarul bizantin. În intervalul 25 octombrie – 8 noiembrie, Via Cluj TV difuzează mai multe materiale jurnalistice referitoare la rolul Regelui Mihai I și al Familiei Regale a României în istoria Europei.

Istoricul clujean Leonard Horvath, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai, este de părere că Regele Mihai I a influențat decisiv istoria europeană. În perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, decizia sa de a înceta războiul împotriva Națiunilor Unite și de a lupta împotriva Axei a reprezentat un moment crucial. Regele României a scurtat durata conflagrației mondiale cu opt luni și a salvat, astfel, aproximativ un milion de vieți omenești.

Apoi, Regele Mihai I a devenit simbolul rezistenței anticomuniste, atât în primii ani de după război, cât și în perioada exilului. Majestatea Sa a trăit atât sfârșitul nazismului, cât și prăbușirea comunismului. Regele Mihai I a revenit în România, în ciuda opoziției celor care au capturat conducerea țării după decebrie 1989. Regele a devenit unul dintre cei mai importanți susținători ai aderării României la NATO și la Uniunea Europeană.

Mai multe detalii despre rolul istoric al Regelui Mihai I, aflați din emisiunea România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.