Liceul Teoretic “Lucian Blaga” a sărbătorit 50 de ani în curtea școlii

0

9 mai marchează Ziua Școlii la Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, iar anul acesta a fost ediția aniversară de 50 de ani. Cu această ocazie, profesorii și elevii au sărbătorit în curtea școlii alături de “seniorii” liceului și invitați speciali.

Marți, de la ora 10:00, a început festivitatea aniversară, iar curtea a fost plină de elevi, profesori, foști angajați ai liceului și părinți. În aceeași zi, a fost lansată revista școlii Millenium.

„Anul acesta, liceul nostru sărbătorește semi-centenarul existenței sale. Încet, începem să conștientizăm că de aici înainte vârsta liceului va fi măsurată prin raportare la secole, nu doar din simpli ani. Suntem o instituție care învinge timpul deoarece credem cu adevărat în viziunea școlii noastre. (…) După cum ați remarcat din istoria sa, încă de la înființarea liceului nostru am mizat pe științele exacte. După o jumătate de secol de existență, pariul s-a dovedit a fi unul câștigător. (…) Ani de ani creștem și progresăm împreună: adulți și copii, aducând școala tot mai sus în topul liceelor clujene. Viitorul școlii trebuie să fie minunat pentru că este construit pe această comunitate deosebită de oameni, formați în spiritul școlii noastre. La mulți ani Liceului Teoretic “Lucian Blaga”!”, susține directorul liceului, prof. Laura Ungurean, în discursul său.

De la școală profesională, la liceu de top

Anul 1972 este anul înființării școlii, sub denumirea de Liceul de Electrotehnică și Fizică nr. 3. Aici, dascălii pregăteau specialiști în domeniul fizicii nucleare și electroniști pentru automatizări, sub patronajul Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară și Ministerul Învățământului, pe o durată a studiilor de cinci ani. Din 1979 acesta a devenit Liceul de Matematică și Fizică nr. 1, iar durata studiilor a fost scurtată la 4 ani.

În 1981 liceul își mută sediul de pe Calea Mănăștur în cartierul Gheorgheni, iar din 1988 liceul își schimbă denumirea, Liceul Teoretic Mate-Fizică (LMF) 1, fapte datorate ieșirii de sub patronajul Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară. În această perioadă, liceul funcționează cu clasele Matematică, Fizică, Electrotehnică, dar asigură în continuare calificarea elevilor în domeniul fizicii nucleare și automatizărilor. 

1994 marchează anul unificării liceului cu școala nr. 18, moment din care funcționează cu clasele I-XII, sub denumirea de Liceul Teoretic “Lucian Blaga”. Liceul funcționa exclusiv în filiala teoretică, având profil real: Matematică-Informatică (intensiv Informatică, respectiv intensiv Engleză) și profil uman: Filologie. De atunci, liceul funcționează în două corpuri de clădire.

Anul 2012 aduce o schimbare majoră: profilul liceului rămâne exclusiv pe profil real, cu specializările de astăzi: Matematică-Informatică (intensiv Informatică, repsectiv intensiv Engleză) și Științe ale Naturii, intensiv Engleză.

Inspector Școlar General: “Este una dintre cele mai prestigioase școli ale comunității”

Sunt aici în calitate de inspector școlar general, dar am venit cu foarte multă emoție pentru că am fost foarte mulți ani profesorul acestei școli și cred că aici m-am format profesional și aici am obținut cele mai multe performanțe: și la catedră, și cu activitatea extracurriculară. Am înființat revista acestei școli, “Millenium”, care iată că și astăzi își continuă activitatea. Am pus în scenă de-a lungul anilor, în cadrul Zilelor Blaga, piesele de teatru ale lui Lucian Blaga. (…)

M-am implicat în foarte multe activități și mă leagă amintiri foarte frumoase de acei ani. Țin legătura cu mulți foști elevi care s-au realizat profesional. Mă bucur că școala și-a păstrat standardele profesionale și indicatorii de succes și reușite și că în continuare este una dintre cele mai prestigioase școli ale comunității, o școală europeană cu 100% procent de promovare a examenului de Bacalaureat, cu proiecte europene în derulare. E o școală atractivă pentru comunitate pe care cred că în continuare o definește seriozitatea, exigența, dar și starea de bine a elevilor”, spune Inspector Școlar General Marinela Marc în cadrul evenimentului.

La Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, rata de promovare la BAC este de 100% de 15 ani.

VEZI ȘI:

Elevii au dansat și au cântat la școală – Vezi cum a decurs Crăciunul Multicultural

Zilele Clujului se apropie cu pași repezi: vezi programul evenimentelor

Cea mai veche cafenea din Cluj-Napoca aniversează 27 de ani – ce evenimente au loc cu ocazia festivalului “Zilele Insomnia”

banner