Lucian Mureșan, al treilea cardinal român din istorie, împlinește 91 de ani

0

Preafericirea Sa Lucian Mureșan, cel de-al treilea cardinal din istoria României, aniversează luni, 23 mai, vârsta de 91 de ani. Acesta este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Bisericii Române Unite cu Roma, cea Greco-Catolică. De asemenea, cardinalul Lucian Mureșan este membru de onoare al Academiei Române. 

Lucian Mureșan s-a născut, în data de 23 mai 1931, într-o comună din județul Maramureș. A studiat clasele primare în localitatea natală și, ulterior, a urmat o școală profesională de prelucrare a lemnului. Deși era de așteptat că va îmbrățișa meseria de tâmplar, tânărul a continuat să citească și să studieze.

În anul 1951, a fost trimis în Armată și s-a înscris la o școală de ofițeri de aviație. Totuși, cariera de ofițer nu putea fi îmbrățișată, în timpul regimului comunist, de persoanele care erau atașate de Biserica Română Unită cu Roma. Deoarece a refuzat să își renege credința, Lucian Mureșan a fost mutat disciplinar la un detașament de muncă forțată.

Trei ani mai târziu, într-un mod oarecum clandestin, viitorul cardinal a fost admis la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. La cererea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, aflat în detenție, cinci tineri au fost selectați pentru a fi pregătiți și repartizați în fiecare dintre cele cinci eparhii interzise de comuniști în 1948. Printre aceștia, se afla și Lucian Mureșan.

O viață de sacrificiu pentru a putea deveni preot

În anul IV de facultate, autoritățile comuniste au întervenit și i-au exmatriculat pe cei cinci tineri care urmau studiile teologice. Totodată, Securitatea a început supravegherea constantă a acestora. Lucian Mureșan nu mai reușea să își găsească de muncă nici măcar în minele românești. Totuși, a continuat să studieze în ascuns și s-a angajat ca muncitor necalificat, apoi ca funcționar.

În anul 1964, după eliberarea mai multor deținuți politici, a fost hirotonit și a devenit un preot respectat și iubit de credincioșii parohiei în care slujea. În 1986, a fost numit la conducerea Eparhiei Unite de Maramureș, însă nu a putut fi hirotonit episcop decât în 1990, după căderea regimului comunist.

Patru ani mai târziu, după ce cardinalul Alexandru Todea, grav bolnav, s-a retras de la conducerea Bisericii Greco-Catolice, Lucian Mureșan a fost ales ca mitropolit la Blaj. În anul 2005, Biserica Greco-Catolică a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie Majoră și, astfel, Lucian Mureșan a devenit primul arhiepiscop major din istorie.

Șapte ani mai târziu, în 2012, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat în deminitatea de cardinal și i-a acordat Biserica Sf. Atanasie cel Mare, ca biserică titulară la Roma. În data de 6 iunie 2015, președintele Românie, Klaus Iohannis, i-a înmânat, în cadrul unei ceremonii oficiate la Blaj, Ordinul Național “Steaua României”, în grad de ofițer.

VEZI ȘI:

Mesajul de Paște al Cardinalului Lucian Mureșan

Imagini superbe de la ceremonia în care PF Lucian a fost creat cardinal

10 ani de când PF Lucian a devenit cardinal – Care este mesajul PS Claudiu

banner