Mașinile cu zero emisii de CO2 vor avea numere VERZI de înmatriculare

0

Ministerul Mediului a înaintat, în luna octombrie a anului 2021, un proiect de lege prin care autovehiculele care înregistrează zero emisii de CO2 vor avea numere de înmatriculare de culoare verde. Acestea reprezintă, practic, o distincție prin care autoturismele eco-friendly pot beneficia de anumite avantaje rutiere.

Numerele verzi vor fi acordate exclusiv mașinilor care îndeplinesc condițiile standardelor de poluare impuse de Uniunea Europeană, cele electrice sau cele cu pilă de combustie cu hidrogen. În cazul autovehiculelor deja înmatriculate, plăcuțele acestora vor putea fi schimbate, la cerere, cu cele de culoare verde.

Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Taxă pentru mașinile care trec prin centrul orașelor

Astfel de măsuri au fost propuse de către primarul Bucureștiului din acea vreme, Gabriela Firea, în anul 2017. Conform planului său, în centrul capitalei ar putea intra doar mașini care îndeplinesc condițiile standardelor de poluare. Totuși, aceste măsuri urmau să fie aprobate doar atunci când proiectele de decongestionare a traficului erau terminate.

În mai multe orașe din Europa există o “taxă pe centru” pentru mașinile pe combustibil. În Stockholm, șoferii plătesc o taxă între 1-4 euro, iar în Londra de aproape 13 euro.

Actul normativ al legii numerelor verzi, publicat ca ordin comun în Monitorul Oficial urmează să intre în vigoare după o perioadă de 60 de zile.

VEZI ȘI:

Ai mai multe mașini sau case? Probabil, vei fi taxat suplimentar

Program de vară mai lung la Grădina Botanică – vezi orele de vizitare

Ce pagube a făcut vijelia la Cluj: copaci căzuți pe case și mașini, acoperișuri și învelișuri de bloc smulse