Noul muzeu de steampunk și fantasy la Cluj-Napoca – Află unde e și cum îl poți vizita

0

În această vară, în centrul orașului, și-a deschis porțile Steampunk Transylvania & Fantasy Museum, unic în Transilvania. În noul muzeu, situat pe strada Ștefan Octavian Iosif nr. 4, clujenii vor fi întâmpinați de Prof. Sylvester și Dr. Istvándy și spiridușii lor. 

“Directorul muzeului este clujean și pasionat al acestui subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative. Muzeul a luat naștere din dorința de face cunoscut publicului larg acest fenoment și pentru că un astfel de loc nu există în Cluj, în România și foarte puțin în Europa. Oiectele provin din târguri de vechituri, de la colecționari, dar lucrăm și cu artiști – avem obiecte de la o artistă din Olanda cu care colaborăm. Avem și o cameră secretă, dar vă lăsăm să descoperiți mai multe când ne treceți pragul”, a spus Dr. Istvándy.

În muzeu veți găsi o cameră cu instalații steampunk (de la dispozitive antice, până la arme futuristice), un laborator de alchimie sau pădurea magică inspirată din romanele lui Jules Verne. De asemenea, vizitatorii mai pot vedea o zonă a experimentelor medicale și camera de tortură. Cireașa de pe tort, însă, este camera ascunsă, unde se găsește expoziția de ceasuri cu cuc, dar și maşina timpului.

Muzeul este deschis la colaborări

Artiștii care doresc să colaboreze cu muzeul pot să-și vândă creațiile aici. La acest link este chiar cazul francezului Marc Giai-Miniet.

”O parte din decor va fi permanent, totuși am dori să cumpărăm/închiriem obiecte de la artiști din întreaga lume. Ideea este să schimbi majoritatea conținutului la fiecare 3-4 luni. Suntem pregătiți să cumpărăm creații, dar am dori în principal să le închiriem. Astfel, putem sprijini artiștii și arăta lucrările lor vizitatorilor noștri. Am observat că există o mulțime de oameni care creează obiecte fantastice și le țin acasă, arătându-le prietenilor locali și postându-le pe rețelele de socializare. Credem cu adevărat că aceste lucrări de artă trebuie văzute de oameni din apropiere. Toate obiectele pe care le avem în galeria noastră pot fi vândute, dacă proprietarul este de acord să facă acest lucru. Cei care doresc să colaboreze pot să trimită un email la gallery@steampunk.ro” au scris fondatorii muzeului.

Muzeul este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 12:00–21:00. Prețurile biletelor pe fiecare categorie de vârstă sunt: adulți – 45 lei, studenți – 40 lei, copii – 35 lei. Pe viitor, fondatorii muzeului și-ar dori să organizeze și un festival steampunk.

Steampunk (din engleză steam=abur și punk=conflict, protest) este un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit proeminent în anii 80-90 ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen modelează o lume imaginară care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur. Termenul este asociat cu cyberpunk, și adesea linia subiectului prezintă o istorie alternativă. Stilistic, subgenul este plasat in epoca victoriană engleză, dominat de numeroase invenții asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H. G. Wells și Jules Verne. Autorii care tratează aceste subiecte acordă o atenție sporită detaliilor ce țin de rutina zilnică, fiziologică. În general, ambianța steampunk este de natură cinică, pesimistă, dystopică (”antiutopică”).

VEZI ȘI:

Muzeul Păpușilor revine în Cluj-Napoca – ce surprize au pregătit organizatorii

Principele Charles al Marii Britanii, la Muzeul de Artă din Cluj

Înghesuială la ISU: 2000 de clujeni au vizitat Muzeului Pompierilor

banner