Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a inaugurat vineri, 2 septembrie, expoziția “Zei și muritori din Egiptul Antic”, un proiect dedicat restaurării pieselor din Colecția Egipteană a muzeului. Cea mai mare atracție a noii expoziții este o mumie umană, în sarcofag de lemn pictat, descoperită în zona Egiptului de Mijloc. Mai multe detalii despre istoria acesteia și despre alte elemente prezentate în cadrul vernisajului, în materialul de mai jos.
“Colecția Egipteană a intrat deja în patrimoniul societății Muzeului Ardelean, la un an după înființare, din 1860. […] Această mumie, care este, evident, atracția principală a expoziției, provine dintr-o cercetare arheologică, dintre alte 70 de mumii descoperite”, a precizat directorul MNIT, Felix Marcu.
“Este mumia unui bărbat care a decedat în jurul vârstei de 30-40 de ani. Nu știm nimic despre identitatea persoanei respective, deoarece, în inscripția care este redată în zona piciorului, nu este menționat numele acesteia. […] În zona toracică, este reprezentată zeița Isis, cu brațele deschise, îmbrăcată într-un veșmânt roșu și purtând pe cap discul solar”, a explicat curatorul expoziției, Eugenia Beu-Dachin.
Ce mai pot găsi vizitatorii în expoziția “Zei și muritori din Egiptul Antic”?
“Avem un film care documentează întregul proiect, de la debut. Cu deplasarea în străinătate, cu venirea specialiștilor la Cluj, cu deplasarea la USAMV, unde s-au făcut investigațiile medicale. […] Avem un echipament VR, prin care utilizatorul poate să pătrundă într-un spațiu egiptean, amenajat virtual, unde poate să descopere textura mumiei și a capacului”, a completat Eugenia Beu-Dachin.
Expoziția va fi deschisă publicului pe o perioadă de cel puțin cinci ani, timp în care piesele din Colecția Egipteană vor fi completate de mai multe facilități și de materiale informative, puse la dispoziția vizitatorilor.
VEZI ȘI:
O cascadă superbă din Transilvania, locul perfect pentru o evadare de week-end
Parc de mari dimensiuni, construit în cartierul Bună Ziua – care vor fi facilitățile acestuia
Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea tuturor traseelor turistice montane din județ
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: