Schimbarea orei se realizează de două ori pe an, la nivel global, cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Trecerea la ora de iarnă, când ceasurile se dau înapoi cu o oră, are loc anual în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Când se schimbă ora?
Astfel, în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ora 4:00 devine ora 3:00. Aceasta va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.
Ora de Iarnă: Context Global
Ideea schimbării fusului orar nu este una nouă, aceasta a fost propusă pentru prima dată de către Benjamin Franklin, în anul 1784. Sub formă de scrisoare satirică, adresată editorului ziarului Jurnalul Parisului, acesta a sugerat că, prin trezirea mai devreme, parizienii vor econosmisi lumânări. Benjamin Franklin a mai propus taxarea obloanelor ferestrelor, raționalizarea lumânărilor și trezirea publicului prin sunetul clopotelor bisericilor și a tunurilor dacă este nevoie, pentru ai trezi pe cei “leneși”.
În ciuda concepției greșite comune, Benjamin Franklin nu a venit cu ideea schimbării orei, cel puțin nu ca o idee serioasă, într-un timp în care Europa nici nu avea un sistem orar precis. Mai degrabă, a realizat o scrisoare satirică, care poate avea legătură cu proverbul său faimos, “early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy, and wise” (culcatul devreme și trezitul devreme îl face pe om sănătos, bogat și înțelept).
Schimbarea orei a mai fost propusă, în anul 1895, de către entomologul și astronomul din Noua Zeelandă, George Hudson și în anul 1907, de către britanicul William Willett
Din ce an se implementează procedura?
Primele state care au adoptat schimbarea fusului orar, în anul 1916, la nivel național, se numeau la acea vreme Imperiul German și Austro-Ungaria și au avut scopul de conservare a cărbunelui pe timp de război. Marea Britanie, majoritatea aliaților săi și alte state europene neutre în timpul Primului Război Mondial, au urmat curând.
VEZI ȘI:
Temperaturi scăzute și ploi slabe la început de noiembrie – minimele pot ajunge la 5 grade
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: