Oricât s-ar digitaliza ANAF, nu dispare și mentalitatea de stăpân care deranjează mediul de afaceri

0

Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Mureșan, a declarat la emisiunea Business Cafe moderată de Raul Chiș la Via Cluj TV că mediul de afaceri așteaptă pe lângă digitalizarea ANAF și o schimbare de atitudine a angajaților instituției față de contribuabili.

Reprezentanți ai mediului de afaceri au fost invitați la discuții cu o delegație a Fondului Monetar Internațional care ar urma să finanțeze proiecte de digitalizare a ANAF.

Ei au subliniat inerția ANAF în ceea ce privește relațiile angajaților instituției cu mediul de afaceri.

“Oricât s-ar digitaliza instituția, nu dispare și această mentalitate de stăpân a ANAF care deranjează atât de tare mediul de afaceri”, a subliniat Dan Mureșan.

La întâlnirea cu FMI, s-au cerut în primul rând soluții de digitalizare pentru reducerea evaziunii fiscale.

“Întotdeauna un întreprinzător corect este deranjat de concurența neloială a celor care fac evaziune fiscală fără ca ANAF să-i prindă și să îi penalizeze foarte repede.

Pentru combaterea evaziunii, ar putea exista un sistem unic de emitere a facturilor la nivel național, pentru că dacă s-ar emite dintr-o singură bază de date nu s-ar mai putea utiliza facturi ilegale de către firme fantomă, firme inactive”, a declarat Dan Mureșan.