Persoanele cu dizabilități vor putea practica paracanoe, pe lacurile din România

1

Persoanele cu dizabilități din România pot practica, din această vară, paracanoe, ca sport de agrement sau de performanță. Este o disciplină sportivă dedicată celor cu diferite disfuncționalități fizice. Asociația Caiac SMile își propune să accesibilizeze lacurile din țară, astfel încât doritorii să poată practica paracanoe, în dispozitive special adaptate dizabilităților acestora. 

Ionuț Stancovici, președintele asociației, împreună cu antrenorul secund, Gavril Robu au particpat, în perioada 7-11 martie, la invitația FFCK – Fédération Française de Canoë Kayak et Sports de Pagaie, la sesiuni de specializare în paracanoe. În urma acestei perfecționări, aceștia au decis că ar fi o oportunitate pentru beneficiarii Caiac SMile să poată practica paracanoe, inclusiv pe lacurile din România.

“Am mers în Franța pentru că ne dorim ca, din vară, să avem caiace adaptate, cât mai personalizat, pentru fiecare om cu dizabilități ce dorește să încerce acest sport. Am reușit să accesibilizăm pârtiile, ne dorim să accesibilizăm și lacurile, astfel încât și oamenii cu dizabilități să poată vâsli independent, folosind caiace și canoe nu doar mai bine securizate, ci și confortabile, plăcut de utilizat pentru ei”, a precizat Ionuț Stancovici.

Paracanoe poate fi practica la nivel de performanță

Deși proiectul va debuta cu scopul de promovare a sportului de agrement, în cazul în care își doresc acest lucru, beneficiarii asociației pot face pasul către sportul de performanță. Paracanoe a fost introdus în programul paralimpic din 2016 și presupune întrecerea sportivilor în cadrul unei curse de 200 de metri, de-a lungul apei, prin tehnici de menținere a echilibrului și de rapiditate.

Asociația Caiac SMile a dezvoltat și un proiect dedicat persoanelor cu dizabilități care doresc să schieze. Aceștia au avut posibilitatea să coboare, cu ajutorul dispozitivelor speciale, mai multe pârtii din țara noastră.

VEZI ȘI:

Scaune speciale de schi pentru persoanele cu dizabilități, pe pârtia din Feleacu

Sute de haine gratuite pentru persoanele nevoiașe din Cluj

Dezbatere caritabilă realizată de elevi din Cluj-Napoca