Politici de mediu, bani publici și norme sociale – elevii din Cluj-Napoca pot practica dezbateri academice

0

Discuțiile despre protecția mediului înconjurător, despre investițiile banilor publici sau despre norme și valori sociale nu mai sunt relevante doar în rândul clasei politice. Elevii de liceu din toată țara se pot înscrie în cluburi de dezbateri academice, care le oferă posibilitatea de a dezbate unele dintre cele mai populare subiecte de interes național și internațional. Acesta este și cazul Cluj Debate Club, un club de dezbateri dedicat elevilor de liceu din Cluj-Napoca, care face, la începutul fiecărui an școlar, recrutări dintre liceenii clujeni.

Elevii interesați să vadă un meci de dezbateri academice pot participa la una dintre dezbaterile demonstrative care vor avea loc în mai multe licee din municipiu. Trei dintre acestea sunt programate, însă, conform anunților făcute de reprezentanții clubului, vor mai fi organizate astfel de meciuri demonstrative și în alte locații, în perioada 26-30 septembrie. Programul meciurilor demonstrative, deja programate în școlile din Cluj-Napoca, este disponibil aici:

  • Miercuri, 21 septembrie, ora 14:00: Liceul Teoretic “Avram Iancu”
  • Joi, 22 septembrie, ora 14:00: Colegiul Național “George Coșbuc”
  • Vineri, 23 septembrie, ora 14:00: Liceul Teoretic “Lucian Blaga”

Care sunt beneficiile dezbaterilor academice pentru elevi?

Temele care vor fi dezbătute în cadrul meciurilor pornesc de la subiecte variate, precum influența rețelelor de socializare în viețile tinerilor sau a conceptului de viață de apoi în societate. Elevii care vor dezbate în aceste meciuri demonstrative vor aduce argumente pro și contra, prin care vor încerca să convingă audiența că perspectivele pe care echipa lor le propune sunt mai pertinente decât cele ale echipei adverse.

“Debate-ul este probabil cea mai frumoasă experiență pe care o poți trăi în anii de liceu. Este o activitate care te ajută să-ți dezvolți un set de competențe utile, indiferent de domeniul profesional ales, fie că vorbim de un răspuns în fața clasei sau de o prezentare la viitorul job. De exemplu, pe mine dezbaterile m-au ajutat să-mi controlez emoțiile şi să-mi depăşesc frica de a vorbi în public. […] În plus, este un mediu în care te poți simți în largul tău, poți cunoaşte oameni cu aceleaşi interese ca tine şi poți lega prietenii care să dureze o viață”, a explicat coordonatorul Cluj Debate Club, Andra Literat, pentru Via Cluj Tv.

Elevii clujeni, campioni naționali la dezbateri academice

De-a lungul celor peste zece ani de existență, Cluj Debate Club a lucrat cu elevi din majoritatea liceelor clujene, astfel încât aceștia să își dezvolte abilitățile de oratorie, de argumentare și de gândire critică. Pe lângă activitatea locală, elevii clubului clujean au luat parte la numeroase competiții naționale și internaționale, unde au reușit să câștige multiple premii importante, precum “cea mai bună echipă a competiției” sau “cel mai bun vorbitor al competiției”.

De asemenea, în anul 2022, doi elevi clujeni au fost selectați, în premieră, de antrenorii lotului național de dezbateri academice, în echipa care reprezintă România la Campionatul Național de Dezbateri Academice (WSDC). Mai multe detalii despre activitatea clubului pot fi găsite pe pagina de Facebook Cluj Debate Club.

Clubul clujean este cel mai mare program de dezbateri dedicat elevilor din zona Transilvaniei și face parte din AGORA Debate, una dintre filialele Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR). În prezent, nouă instituții de învățământ din Cluj-Napoca sunt afiliate Cluj Debate Club, iar peste 100 de elevi iau parte la sesiuni de pregătire în dezbateri și participă la competiții naționale și internaționale.

VEZI ȘI:

Tinerii vor putea dezbate reforme de mediu alături de politicieni, la Cluj-Napoca – află unde și când

Dezbatere caritabilă realizată de elevi din Cluj-Napoca

Dezbatere publică la Turda: Construcția unui aquapark în partea estică a orașului