Premieră la TIFF 2023: Cele mai importante premii au fost câștigate doar de femei

0

Filmul Ca peștele pe lună/Like a Fish on the Moon al regizoarei iraniene Dornaz Hajiha este marele câștigător al Galei de premiere TIFF.22, desfășurată în seara de 17 iunie, la Cluj-Napoca. Alături de Carolina Markowicz (Premiul pentru Cea mai bună regie) și regizoarea Tia Kouvo (Premiul Special al Juriului), Hajiha marchează o premieră în istoria festivalului: pentru prima dată, cele mai importante premii sunt câștigate doar de femei. 

Cred că indiferent dacă ești un copil de cinci ani sau un om matur, de cincizeci, presiunea de a face lucruri pe care nu ți le dorești e terifiantă. Mă bucur că juriul a înțeles mesajul acestui film”, a spus Dornaz Hajiha, la înmânarea Trofeului Transilvania în valoare de 10.000 de Euro.

Primul film iranian care câștigă competiția oficială TIFF a impresionat juriul prin originalitatea ideii de la care pleacă acțiunea, respectiv inteligența cu care abordează teme sensibile legate de rolul de părinte.

Prestația artiștilor din distribuție a fost și ea remarcată de jurați: Sepidar Tari, protagonista filmului Ca peștele pe lună, a fost recompensată cu Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare. Ea împarte premiul cu Nacho Quesada, care interpretează rolul principal în filmul argentinian Barbarii/The Barbarians

Parte dintr-o generație de cineaste puternice și autentice, Carolina Markowicz își confirmă ascensiunea în cariera de scenaristă și regizoare cu un nou premiu – Premiul pentru Cea mai Bună Regie, acordat de juriul TIFF.22 pentru Mangal/Charcoal. Premiul de 3.500 Euro a fost oferit compania Fortech.

Dinamica relațiilor și umorul sec din filmul său de debut i-a adus finlandezei Tia Kouvo Premiul Special al Juriului pentru În Familie/Family Time, respectiv premiul de 1.500 de Euro, oferit de Cemacon.

VEZI ȘI:

TIFF 2023: Record de audiență la premiera comediei “Încă Două Lozuri”, proiecție inclusă în Zilele Filmului Românesc

Regizorul Michel Franco la TIFF22: „A face film este un proces foarte fragil și mereu ceva poate merge greșit”

TIFF 2023 – Publicul tânăr a fost prezent în număr foarte mare la “Pădurea spânzuraților”, film din 1965

 

 

 

banner