Programul despre siguranța rutieră, „Fii isteț, vei fi mai sigur!“, revine în liceele din Cluj-Napoca

0

Ediția 2023 „Fii isteț, vei fi mai sigur!” reprezintă o revenire a programului „BeCool – Gândește înainte!”, proiect de suflet al echipei Napoca Rally Academy. Acesta a fost implementat în anul 2016 tot în județul Cluj și a dus până acum la instruirea a peste 29.000 de elevi, viitori șoferi din Brașov, București, Craiova, Sibiu și Cluj Napoca.

„Fii isteț, vei fi mai sigur!” este un proiect de tip workshop care propune elevilor clujeni din clasele a XI-a și a XII-a, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto din toate unitățile de învăţământ liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și formării unui comportament responsabil pe drumurile publice.

Instructorii Napoca Rally Academy, cu sprijinul autorităților locale, vor desfășura acest proiect pe durata a nouă sesiuni în Cluj Napoca, Turda și Dej. Este estimat că aproximativ 3000 de elevi vor participa la această sesiune a programului „Fii isteț, vei fi mai sigur!”.

Primele trei sesiuni ale proiectului vor fi organizate împreună cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Farcaș” și se vor desfășura în Sala Mare, în perioada 25-26 octombrie, respectiv în 10 noiembrie, în intervalul orar 09:00 – 11:30.

Cauzele principale ale producerii accidentelor în care tinerii din grupa de vârstă 18-20 ani sunt implicați sunt: nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate altor vehicule, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, abateri bicicliști și circulație pe sensul opus. Aceste cauze au drept urmări decese, răniri grave și răni ușoare.

„În județul Cluj avem din nefericire destul de multe accidente rutiere în care sunt implicați tineri intre 18 si 25 ani. Prin acțiunile noastre, atât în trafic, cât și în activități de acest gen, ne axăm pe recomandari și informații destinate tinerilor conducători auto în cazul cărora teribilismul și lipsa de informare iși poate pune amprenta. Îi asigurăm pe partenerii noștri de la Napoca Rally Academy de tot sprijinul nostru în acest demers”, a declarat chestor de poliție Mihai RUS, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

„Acest proiect desfășurat în parteneriat își propune să atragă atenția în special asupra consecințelor periculoase ale consumului de alcool și droguri la volan și asupra necesității purtării centurii de siguranță, în rândul tinerilor. Instituția noastră a demarat o astfel de campanie de prevenție, în urmă cu câțiva ani și ne bucurăm că avem acum ocazia de a atrage parteneri instituționali, pentru a ne uni eforturile în prezenta campanie de conștientizare și respectare a normelor rutiere, spre binele tinerilor și al tuturor!” a declarat Flavius Milășan, Director Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

„Nu teribilism la volan, nu alcool, nu substanţe interzise, în trafic şi în viaţă, în general! Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem elevilor în cadrul unui workshop de aproximativ două ore. Mă bucură faptul că adolescenţii cu care am interacţionat până acum au fost mult mai atenţi şi mai receptivi decât ne așteptam și feedback-urile pe care le avem sunt foarte pozitive, lucru care ne motivează să încercăm să facem cât mai multe astfel de acţiuni în cadrul acestui proiect”, a declarat pilotul Napoca Rally Academy, Bogdan Marişca, în calitate de coordonator al proiectului „Fii isteț, vei fi mai sigur!”.

VEZI ȘI:

Parcul Observator, deschis până la finalul anului – Se întinde pe o suprafață de 1,2 hectare

Peste 350 de invenții la PRO INVENT 2023

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca: Cele mai noi filme premiate la Cannes ajung în cinematografele clujene

 

banner