Proiect minier din județul Hunedoara, blocat de Curtea de Apel Cluj – ce argumente au fost invocate în instanță

0

Un proiect minier din zona satului Rovina, județul Hunedoara, derulat de compania canadiană Euro Sun Mining, a fost suspendat de Curtea de Apel Cluj, pe motivul prevenirii unor pagube iminente. Procesul nu ar fi fost posibil fără intervenția asociației Declic, una dintre structurile Mining Watch România, o organizație care se alătură comunităților locale pentru a opri proiecte miniere distructive.

Invitată la Via Cluj Tv, în emisiunea România Via Cluj, directorul Mining Watch România, Roxana Pencea-Brădățan, a vorbit despre toate procedurile care au fost derulate pentru supraveghera proiectului propus de compania canadiană, respectiv pentru blocarea acestuia.

De asemenea, aceasta a explicat care au fost argumentele invocate pentru a convinge magistrații de faptul că exploatarea resurselor din zona satului Rovina este problematică din mai multe puncte de vedere și a precizat care sunt programele derulate de organizația pe care o reprezintă în alte zone de pe teritoriul țării noastre. Întregul material este disponibil mai jos.

“Firma urmează să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere”

“O firmă canadiană fără nicio experiență și cu numeroase subsidiare în paradisuri fiscale urmează să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere, care vor rezulta din exploatarea a două cariere de suprafață imense. […] Tehnologia pe care Euro Sun vrea să o folosească la Rovina a produs chiar în Canada o catastrofă ecologică: 25 000 000 de metri cubi de ape toxice s-au revărsat într-unul dintre cele mai adânci lacuri din lume“, a explicat Roxana Pencea-Brădățan.

Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român. Decizia Curții de Apel Cluj a fost dată în dosarul 3989/117/2022.

VEZI ȘI:

După 12 ani, la Borsec, se inaugurează un nou centru balnear – Află care sunt facilitățile

Leonard Horvath: Încercăm să digitalizăm 150 de blazoane din Transilvania

Maia Sandu: Lumea democratică va plăti un preț și mai mare dacă Putin nu va fi oprit acum – Interviu pentru RFI