Vezi ce înseamnă endodonția și la ce ajută ea în dobândirea și păstrarea sănătății dinților, într-o nouă ediție a Doctor online de la Via Cluj tv. Află mai multe și despre măsurătorile electronice pe care medicii le pot face dinților, pentru a știi mai multe despre sănătatea bucală. Vorbește despre toate acestea Sergiu Spătaru, medic stomatolog endodont, la MB Dental din Cluj-Napoca.
”Endodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de tratarea dinților pe rădăcină, în principal, cum se spune în popor «scoaterea nervului». Noi ne ocupăm de parte care nu se vede, adică rădăcina dintelui, are se află sub coroana pe care o vede toată lumea, ne ocupăm de scoaterea lui, în cazul în care se infectează, are probleme și ajunge dintele să fie cu dureri”, a explicat Sergiu Spătaru.
Dinții sub microscop
Diagnosticarea dinților se face în mai multe feluri: radiologic, dar și prin consult direct, subiectiv, pe pacient. De asemenea, medicii endodonți mai au și alte metode de a se ghida în navigarea pe canalele dentare, cum ar fi microscopul dentar. De asemenea, stomatologia și mai ales endodonția a evoluat în fiecare an, astfel că acum se pot face investigații mai amănunțite, prin aparate care, cu ajutorul fizicii, impedanței, servește la măsurarea lungimii canalului. Această informație servește medicului endodont pentru a ști cât de mult trebuie să pătrundă în interiorul dintelui pentru a curăța cu antiseptic și mecanic canalele.
Stomatologie sub anestezie
În zilele noastre, durerea la dentist nu mai este un lucru obișnuit, pentru că majoritatea tratamentelor se fac sub anestezie. Există și cazuri în care anestezia este mai puțin eficientă, dar dacă este îndepărtată cauza, pacientul poate primi tratamentul fără durere. ”Am avut pacienți care au băut cafea, de exemplu, înainte să vină la stomatolog, și nu prindea anestezia. Am vorbit cu pacientul, am văzut împreună care au fost diferențele față de primul tratament, când a prins anestezia, și am văzut: cafeaua era unul dintre motive. I-am zis să renunțe la cafea. A venit a treia oară și totul a funcționat fără durere și a prins anestezia”, a explicat medicul Sergiu Spătaru. ”Dacă nu prinde anestezia, nu obligăm pacientul să stea. Amânăm pe a doua ședință, vorbim cu pacientul, facem totul posibil să descoperim de ce nu a prins anestezia și să revenim cu o soluție pentru ca tot tratamentul să fie nedureros”, a mai spus medicul.
Află mai multe detalii despre ce poți trata prin intervenții endodontice, dacă dor și cât durează, din emisiune.
VEZI ȘI:
Dantura sub microscop: cum contribuie endodonția la obținerea unui zâmbet sănătos
Ce să faci să îți menții dinții sănătoși – sfatul endodontului
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: