Șerban Țigănaș: Metroul din Cluj, o ciorbiță reîncălzită. E o idee veche de 40 de ani!

0

Arhitectul și profesorul clujean Șerban Țigănaș este una dintre vocile care critică modul în care este promovat proiectul metroului și trenului metropolitan: E o idee veche de 40 de ani, folosită acum ca agent electoral. Țigănaș spune că autoritățile ar fi trebuit să aibă viziune mai demult și în ceea ce privește planificarea și realizarea centurii ocolitoare.

„Discutăm despre problema mobilității urbane din Cluj, pe care aș pune-o sub semnul câtorva idei, câtorva linii, care nu cred că se pot citi corect una fără cealaltă. Prima este că această mobilitate urbană, ca una dintre problemele serioase ale Clujului, care va duce, la un moment dat, la o insatisfacție generală, la o colmatare, la un blocaj în trafic, lucru care s-a întâmplat acum câțiva ani, a fost prevăzută cu 15 ani înainte. Specialiștii care au lucrat atunci la dezvoltare, la strategii, la planificare au spus: Atenție! Clujul are aceste probleme. problemele se vor agrava. Răspunsul de atunci al politicienilor de atunci a fost un ignore, ca să mă exprim, așa. De ce? Pentru că nu o considerau o problemă pe patru ani, o problemă pe mandat, o problemă urgentă. Și pentru că dimensiunea problemei și complexitatea soluțiilor era atât de mare, încât nu se vedeau fezabile decât prin colaborări internaționale, bani europeni, ajutor de Guvern, tot felul de chestiuni de felul acesta. Când Clujul s-a dus la doctor și și-a descoperit problemele, știa clar că nu le poate rezolva. Or aici intră politica în discuție. Una dintre nefericirile politicienilor este ca la guvernământ sau la Parlament să fie cei care au epoleți cu culoare diferită decât tine. Ceea ce spune: Tu? Tu ești din ceilalți, ultimul pe listă, te rog, la finanțare. Explicații de genul acesta putem da pentru lipsa spitalului regional”, a spus la Via Cluj TV prof. Șerban Țigănaș.

Centura ocolitoare, plănuită tardiv

Și în ceea ce privește centura ocolitoare, arhitectul clujean spune că unele măsuri se acum tardiv.

”Problema era foarte dificiliă. Nu s-a adoptat o strategie igienică de pune terenul deoparte pentru a face culoarele posibile pentru centurile ocolitoare, pentru soluțiile respective și lucrurile s-au agravat. Din această lipsă de viziune de atunci lucrurile s-au agravat. Agravându-se, au cerut tot mai tare soluții radicale. Ce se putea face acum 20 de ani, 15 ani, cu exproprieri, cu terenuri care nu erau construite, cu situații”, a mai spus Țigănaș la Via Cluj TV.

Reinventarea trenului, la Cluj

Despre calea ferată, despre folosirea trenului metropolitan sau suburban sau așa mai departe știți de când se discută? Eu nu eram încă student la arhitectură. Ceaușescu încă construia. În Cluj se discută de 40 de ani (…) S-a încălzit ciorbița! E o ciorbiță veche reîncălzită acuma. Căile ferate: Păi toată Europa și-a modernizat trenurile și România ce făcea în acest timp? Ignira trenurile. România era cu gândul la autostrăzi pe care nu le-a putut face, pentru că e greu de trecut munții. Trebuie să fii puternic ca să poți să treci munții. Noi nu am reușit să trecem munții nicăieri: am făcut bucățele, breteluțe, nu știu, ”șoșețele” de autostrăzi, treburi de genul acesta, în timp ce căile ferate, o structură coerentă, care a însemnat modernizarea României în sfârșitul secolului XIX, nu secolului XX! Rețeaua de căi ferate era printre primele din Europa pentru că au fost construite în Regat de francezi și de inginerii de geniu de partea cealaltă și al noi de austrieci”, a mai spus Șerban Țigănaș.

Metroul, spectaculos ca o sticlă de șampanie

”În cadrul acestei soluții există un element spectaculos, un element care joacă rolul sticlei de șampanie: se cheamă metroul. Și dvs. ați spus metrou și tren metropolitan. Nu este adevărat: este tren metropolitan cu metrou. Deci metroul este ultimul pe listă, nu cel mai necesar, parte din acest proiect sistemic”, a mai spus Țigănaș.

De fapt, metroul este o singură linie, nu e o rețea. Știm foarte bine că acolo unde există metrou e vorba de o acoperire în rețea. Nu, este o linie care conectează un punct îndepărtat de calea ferată, în sud-vestul orașului, calea ferată intră în oraș în nord-vest și merge către est, de o anumită stație din zona estică în care se face joncțiunea cu calea ferată. Deci este parte dintr-un sistem care s-ar baza, în principiu, pe calea ferată, pe trenul metropolitan.

Englezii au făcut metrou acum două secole

Asocierea dintre metrou și acest tren metropolitan, dacă le comentez împreună, și trebuie să le comentez împreună, spune că da, este o soluție rezonabilă, o soluție care trebuie să fie realizată, poate să fie realizată. Dar să denumești tot proiectul metrou și să vezi că toate știrile se îndreaptă către această consolidare a ideii de minune a secolului, trenul de sub pământ care, mă rog, englezii l-au făcut acum două secole și nici măcar nu s-a văzut la suprafață când săpau prin Londra, pentru că au dezvoltat o tehnologie care să permită ca orașul să nu fie demolat, ca să își construiască metroul”, a mai spus profesorul clujean.

CITEȘTE ȘI:

Planul metroului clujean a fost prezentat în ședința de Guvern

LIVE Primarul Emil Boc semnează primele contracte pentru metroul și trenul metropolitan

METROU și TREN METROPOLITAN: Cine face studiile și când vor fi gata INVITAT Dan…

Prima licitație pentru metroul clujean