Stadiul vaccinării la Cluj: sunt spitale cu 50% personal vaccinat, altele cu 80%

0

Potrivit subprefectului județului Cluj, Irina Munteanu, sunt spitale în care doar jumătate din personal a fost vaccinat, în altele între 70 și 80%. Motivele pentru care aceste cadre nu s-au vaccinat sunt diverse, de la contraindicații medicale, până la faptul că nu au trecut suficiente zile de la pozitivare, în unele cazuri.

De la începutul campaniei de vaccinare, 45 de persoane au manifestat efecte adverse. În niciun caz nu a fost vorba despre șoc anafilactic, considerat cel mai grav efect nedorit în cazul acestui vaccin, spune subprefectul de Cluj, Irina Munteanu.

Stadiul vaccinării la Cluj

În această fază, sunt vaccinate cadrele medicale din spitalele COVID, dar și medicii de familie și toate cadrele medicale aflate în prima linie, cum sunt cei din serviciile de ambulanță și SMURD. Însă nu toate cadrele medicale din spitale s-au vaccinat, mai spune subprefectul de Cluj.

”Sunt spitale în care suntem la un 50% personal care a acceptat vaccinarea sau sunt spitale în care avem peste 70-80%. Situațiile sunt diferite și este devreme să putem face o evaluare clară cu privire la aceste aspecte.”, a declarat subprefectul de Cluj, Irina Munteanu.

Dar care sunt motivele pentru care aceste cadre medicale nu s-au vaccinate explică Irina Munteanu.

”Sunt persoane pozitive, în cadrul personalului medical. Sunt persoane care nu întrunesc condițiile datorită unor alte tipuri de afecțiuni, nu întrunesc condițiile pentru moment sau nu au trecut 28 de zile de la pozitivare sau se află în concedii, se află în carantină, în izolare, deci sunt multe situații specifice.”,a precizat subprefectul de Cluj.

Cine intră în faza 2 a vaccinării

Din 15 ianuarie va începe faza doi de vaccinare la Cluj care va presupune imunizarea persoanelor din centrele de vârstnici, aproximativ 2000 în cazul județului Cluj, dar și a persoanelor de peste 65 de ani și a bolnavilor cronici. În această fază intră și personalul din instituțiile publice și chiar presa, în special reporterii de teren. Deja au fost solicitate listele de acord din partea acestor persoane, anunță autoritățile.

Previziuni de creștere a numărului de infectări

În ultimele 24 de ore, la Cluj au fost confirmate cu COVID-19 289 persoane (raportarea din 8 ianuarie 2021). Autoritățile se așteaptă la creșterea a numărului de infectări până la finalul lunii ianuarie, ca efect al perioadei sărbătorilor, dar și a vacanței de la început de an.