Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca fac un apel public către toți elevii din mediul rural care își doresc o carieră în domeniul Sănătății. Deși aceștia pot intra la facultate doar cu o notă de trecere la examenul de adimtere și, în plus, prin intermediul proiectelor sociale derulate în cadrul universității, beneficiază de cazare la preț redus și de o masă gratuită zilnic, numărul studenților care provin din mediul rural este, în continuare, foarte mic.
La evenimentul de inaugurare a unei noi cantine studențești în sediul universității, rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, a vorbit și despre această situație alarmantă cu care se confruntă facultățile clujene din domeniul Sănătății. Mesajul transmis de Anca Buzoianu poate fi urmărit în materialul de mai jos.
“Din cei 8000 de studenți, nu avem nici măcar 100 din mediul rural”
“Numărul studenților care provin din mediul rural este foarte mic. Cred că nu avem nici măcar 100 din cei 8000 de studenți care să fie din mediul rural. Asta în condițiile în care Ministerul Educației pune la dispoziție locuri special destinate acestor tineri, pentru care este suficient să obții nota cinci la admitere. […] Părinții nu își trimit copiii la Cluj și asta mi se pare o problemă foarte mare. Când eu eram studentă, șeful de promoție și cei mai buni dintre studenți erau cei care veneau de la țară și care munceau pentru a își depăși condiția. Astăzi, nu mai vin.
Le oferim cazare la preț redus, masă gratuită, trebuie doar să vină și să își dorească sa aibă o meserie în domeniul Sănătății. Nu trebuie să fie neapărat medici, pot să aibă o profesie de trei ani: kinetoterapeut, tehnician de radiologie sau asistentă medicală”, a precizat prof. dr. Anca Buzoianu.
Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!
VEZI ȘI:
Raportul rectorului UMF Cluj-Napoca în 2022 – vezi poziția din metaranking-ul României
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: