Tiff 2023: Care au fost cele mai vizionate filme?

0
Asteroid City

Finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9–18 iunie) a avut loc duminică seară, când 3200 de spectatori au fost prezenți la filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023), în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Din cele 350 de proiecții și evenimente propuse de organizatori, peste o sută au fost sold out. Cu o creștere de 8% față de anul trecut, TIFF.22 a înregistrat 110.000 de bilete vândute.

Activitățile cu intrare gratuită din Florești, dedicate copiilor și părinților, masterclass-urile ținute de invitații speciali ai festivalului – Geoffrey Rush, Oliver Stone, Timothy Spall și Michel Franco – întâlnirile zilnice cu actori și regizori din TIFF Lounge, dar și expozițiile de la Muzeul de Artă, contribuie la bilanțul final: 125.000 de participanți. 

În top cinci al celor mai vizionate producții din festival, filmului Asteroid City i se alătură Confort Nordic (r. Hafsteinn Gunnar Sigurosson), Casablanca (r. Michael Curtiz), Libertate (r. Tudor Giurgiu) și Încă două lozuri (r. Paul Negoescu).

Printre evenimentele sold-out se numără cine-concertul S-a furat o bombă (r. Ion Popescu-Gopo), filmul moldovenesc Carbon (r. Ion Borș), care a câștigat și Premiul Publicului, filmele spaniole Viza de intrare (Upon Entry, r. Alejandro Rojas, Juan Sebastián Vasquez) și Povești indiscrete (Stories Not To Be Told, r. Cesc Gay) sau filmele românești MMXX (r. Cristi Puiu) și Vulturii din Țaga ( r. Adina Popescu, Iulian Ghervase). Dintre concertele ediției, pionierii muzicii electronice Tangerin Dream au adunat cei mai mulți spectatori.

Geoffrey Rush: „Toți românii pe are i-a întâlnit au fost calzi și primitori”

Proiecția filmului Strălucire (Shine, r. Scott Hicks), la care a participat și actorul Geoffrey Rush, a fost îndelung aplaudată de o sală plină de spectatori:

A fost o săptămână extraordinară pentru mine. Oamenii din festival au fost generoși, din toate punctele de vedere. Sunt foarte recunoscător pentru proiecția filmului Strălucire, nu am mai avut parte de o astfel de primire de foarte mult timp. Legătura mea cu România a început atunci când am decis să traduc Regele Moare, piesa dramaturgului Eugen Ionesco, în care am jucat și care mi-a adus multe premii. Iar acum, faptul că sunt aici, în țara natală a lui Ionescu, e o încununare a acestei relații. Publicul și toți românii pe care i-am întâlnit, încă din avionul care m-a adus la Cluj, au fost calzi și primitori. Două fete au crezut chiar că sunt Regele Angliei. Cine sunt eu să le contrazic?” a spus Rush pe scena Galei.

VEZI ȘI:

Sondaj de opinie – TIFF 2023, una dintre cele mai de succes ediții din istoria recentă a festivalului clujean?

Premieră la TIFF 2023: Cele mai importante premii au fost câștigate doar de femei

TIFF 2023: Record de audiență la premiera comediei “Încă Două Lozuri”, proiecție inclusă în Zilele Filmului Românesc

 

banner