Ultimele tendințele de dezvoltare în IT PLUS secretul cum să îți păstrezi angajații (fericiți)

0

Invitatul emisiunii Business cafe de la Via Cluj TV este Claudiu Câmpean, co-CEO al companiei clujene de IT We as Web. Vezi o discuție interesantă despre direcția în care se îndreaptă IT-ul românesc (cu accent pe cel din Cluj), despre motivul pentru care Clujul a devansat Timișoara în cursa pentru titlul de ”Silicon Valley al României” și, cel mai important – care este secretul unor recrutări de personal de succes, care rămâne în companie. Vezi (mai pe final) și o prognoză pe următorii ani, pentru firmele care activează în acest domeniu. Informație BONUS: află câți români și-ar dori ca administrația de la noi să fie digitalizată de firme românești.

Pandemia a fost cea care a influențat cel mai mult tendințele actuale din IT, spune Claudiu Câmpean. ”Oamenii vor să lucreze de acasă, cei mai mulți dintre ei. Nu mai văd o valoare în a fi prezenți la birou, iar asta are niște efecte profunde asupra întregii piețe de IT. Ce înseamnă asta? Că oricine poate fi angajat din orice fel de loc. E un fel de democratizare a felului în care se lucrează și se pare că este o tendință care se consolidează din ce în ce mai mult”, a spus Claudiu Câmpean în emisiune.

Mai mult, companiile de IT au descoperit că nu sunt minusuri de productivitate în acest fel de a lucra de acasă.

Ce fel de produse IT cere piața?

”Sunt două tipuri de produse: sunt cele cumva cerute de piață sau de noul context economic, politic sau social ori cele legate, de exemplu de criza energetică. Mai sunt și produsele care sunt cele mai de succes: cele disruptive. Sunt cele care inovează”, a mai spus Claudiu Câmpean.

O altă tendință este cea de digitalizare a tuturor serviciilor, fie că sunt publice sau private, de la aplicații bancare (prin care, mai nou, poți să îți iei și credite fără să mergi la bancă), până la interacțiunea statului cu cetățenii.

Secretul unui angajator în IT

Problema forței de muncă stabile și calificate a atins și domeniul Tehnologiei Informației. De aceea, am vrut să aflăm de la CEO-ul unei dintre cele mai succes companii de IT din Cluj care este secretul său în a găsi și păstra angajații în firmă.

Ultima ”cucerire” a We as Web este Chișinăul, unde compania are, deja, 70 angajați. De altfel, compania clujeană și-a deschis filiale în toate hub-urile de IT importante din România – București, Iași, Timișoara, Craiova și Brașov și se apropie de cifra de 300 de angajați.

”Am reușit, în acest an, să adăugam câte 25 de noi colegi în fiecare lună, care este un lucru de invidiat pe o piață în care este din ce în ce mai greu să angajezi. Ce cred eu că am făcut foarte bine? Ne-am uitat atent la dorințele oamenilor implicați în industria de IT.

Unii dintre ei, care sunt și angajații noștri în momentul acesta, nu și-au dorit neapărat o creștere într-o ierarhie organizațională, nu și-au dorit să devină manageri într-o corporație, ci și-au dorit să aibă mai multă libertate, să se poată bucura de a lucra de oriunde și și-au dorit să se concentreze pe partea tehnică.

Și atunci, pentru acești angajați noi avem o ofertă care are succes. Asta ne bucură foarte mult în momentul acesta, pentru că asta este o valoare foarte importantă în competiția firmelor de IT: cât de ușor și cât de repede reușești să găsești resursele potrivite pentru proiectul potrivit”, a spus co-CEO-ul We as Web.

Digitalizarea administrației, dar cu firme românești

Peste 90% dintre români consider domeniul IT atractiv, 93% au încredere în soluțiile IT dezvoltate local, iar 75% chiar folosesc aplicații românești de smartphone, potrivit unui studiu realizat de We as Web, pe un eșantion de 1045 de respondenți.

Studiul arată că aplicațiile românești de smartphone sunt accesate zilnic de patru din 10 români, iar alți 30% le folosesc de 2-3 ori, în fiecare săptămână. Mai mult, 91% dintre aceștia consideră chiar că administrația publică ar fi mai eficientă, dacă ar folosi servicii IT românești, mai relevă studiul.

51% dintre respondenți consideră că echipele românești dezvoltă foarte bine aplicații IT, aproape 40% spun că dezvoltările sunt bune, și mai puțin de 2% consideră că aplicațiile dezvoltate local sunt slabe și foarte slabe.

Peste 82% din respondenți cred că start-up-urile românești din domeniul IT sunt eficiente și foarte eficiente, în timp ce mai puțin de 3% dintre aceștia le consideră slab eficiente sau ineficiente.

Eșantionul studiat reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a populației utilizatorilor de Internet din România, cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban mare.

Sondajul a fost realizat în intervalul 10-17 noiembrie 2022. 51,1% dintre respondenți sunt bărbați, categoria preponderentă de vârstă este 35-45 de ani, cu 28,7%, iar 44% dintre cei ce au răspuns studiului au absolvit colegiul sau au finalizat studiile universitare.

”Lucrurile se construiesc în timp. Așa cum o autostradă se construiește kilometru cu kilometru, la fel se construiește și competența administrației publice și senzația că reușesc să ofere ceva cetățenilor”, a mai spus Claudiu Câmpean despre digitalizarea administrației din România.

Unde se îndreaptă IT-ul românesc și în special cel din Cluj?

”IT-ul clujean are o șansă foarte bună. Pentru că discutam despre Timișoara care era văzută ca Silicon valley al României și Clujul nu avea neapărat aceeași imagine, pot să spun că specificul clujean este că sunt companii destul de mici spre medii care sunt nevoite să lucreze cu diverse industrii, cu diverse geografii, adică lucrează cu o bancă din Germania sau lucrează cu un producător auto din Franța sau cu o companie din domeniul sănătății din USA. Și asta a creat niște oameni extrem de versatili”, a mai spus Claudiu Câmpean. El a făcut o comparație cu Bucureștiul, unde s-au concentrat marile firme IT din lume, cum ar Oracle, Microsoft etc a căror focus a fost pe produse specifice, versus IT-știi din Cluj care au fost nevoiți să lucreze cu geografii, culturi și industrii diferite ceea ce i-a făcut extrem de versatili.

”Eu nu văd decât un viitor luminos pentru IT-ul clujean pentru că se estimează că, în următorii ani, va crește cam de 10 ori industria de IT din România. Mediul universitar, în continuare livrează foarte multe resurse care vor deveni din ce în ce mai competente. Calitatea vieții în Cluj este una destul de bună. Chiar am avut niște solicitări de a trimite angajați de-ai noștri să lucreze din vestul Europei, la Bruxelles și nu am găsit pe nimeni interesat să se mute la Bruxelles, preferă să lucreze din Cluj, de acasă”, a mai spus CEO-ul We as Web în emisiunea Business Cafe.

VEZI ȘI:

Află care sunt cele mai căutate job-uri de către români

Topul joburilor care nu existau acum 10 ani