Reprezentanții Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) au aprobat vineri, 5 august, o serie de standarde pentru predarea în format online, la nivelul universităților din țară, aplicabile odată cu începutul noului an universitar. Cea mai importantă dintre acestea prevede ca studenții să participe obligatoriu cu camera deschisă la cursuri, iar, în cazul în care aceștia nu au posibilități financiare pentru a își cumpăra echipamente digitale, instituțiile de învățământ superior trebuie să le asigure instrumentele necesare.
Această hotărâre a venit drept urmare a ordonanței de urgență, anunțată de guvern la sfârșitul lunii mai, prin care universitățile din România pot opta pentru organizarea cursurilor în format online. Totodată, ordonața implica și faptul că, timp de 90 de zile, ARACIS trebuia să stabilească o serie de standarde aferente deciziei instituțiilor de învățământ.
Președintele ARACIS, Mădălin Bunoiu, a explicat, într-un interviu disponibil, în variantă integrală, AICI, cum standardele stabilitie de instituția pe care o reprezintă includ limite pentru ciclurile de licență, masterat și doctorat, însă acestea vor putea fi modificate în funcție de specificul programului de studiu al fiecărei facultăți. De asemenea, standardele stabilite se aplică doar la forma de învățământ cu frecvență.
Bunoiu: “Resursele de învățare online trebuie să fie la costuri zero”
În ceea ce privește standardele stabilite de ARACIS, acestea pot fi clasate în diferite categorii. La nivel de procente a numărului maxim de cursuri desfășurate în format online, reprezentanții instituției au decis că universitățile din România pot opta pentru 50% la nivel de licență, 60% la nivel de master, respectiv 65% la nivel de doctorat.
În plus, una dintre cele mai importante prevederi implică faptul că toate universitățile vor trebui să stabilească reglementări față de obligativitatea camerei video deschise în timpul cursurilor online, iar, dacă studenții nu dețin aparatură digitală performantă, instituțiile de învățământ superior vor trebui să asigure aceste echipamente în sediile facultăților.
“S-a propus pentru activitatea de învățare-predare o limită maximă de 50% pentru ciclul de licență, de 60% pentru ciclul de masterat și de 65% pentru ciclul de doctorat. Respectiv, pentru aplicațiile practice și cercetare – 25% la licență, 35% la master, respectiv 35% la doctorat. […] Am mers pe următoarea filosofie. Studentul vine să urmeze cursuri cu frecvență la un anumit program de studii. Deci într-un fel sau altul el nu are obligativitatea de a deține acasă internet sau tabletă, laptop, computer etc. Dacă studentul nu are așa ceva la domiciliul său, universitățile trebuie să le asigure acestor studenți, la sediile facultăților, astfel de instrumente”, a precizat Mădălin Bunoiu.
Nu în ultimul rând, ordonanță de urgență precizează foarte clar că orice tip de evaluare va fi făcută în format fizic, nicidecum pe platforme online. Indiferent de decizia instituțiilor de învățământ superior de a opta sau nu pentru cursuri online din toamna anului 2022, ARACIS va trebui să verifice reglementările prouse de acestea și să evalueze, periodic, modul în care acestea sunt puse în practică.
VEZI ȘI:
Cum decurge procesul de admitere la UTCN – înscriere pe platformă online
Cum poți obține o notă mare la Evaluarea Națională – platformă online
Bacalaureat 2022: După recorectarea a peste 49.000 de mii de lucrări contestate se vor afla rezultatele finale
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: