Vizitează Țara Oașului, vatra dacilor liberi și un pic din Maramureș – Descoperă România via Wens!

0

Weekendul acesta vă invităm în Țara Oașului, vatra dacilor liberi. Negrești-Oaș, situat în extremitatea nord-estică a județului Satu Mare, este centrul regiunii Țării Oașului și parte componentă a Transilvaniei. Descoperă România via Wens!

Orașul a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1270. Se pare că denumirea de Negrești i- a fost dată după culoarea sumanelor localnicilor. Alte izvoare spun că numele vine de la întunecimea pădurilor de stejar din împrejurimi. Indiferent care este adevărul, oșenii și-au făcut cunoscută reputația de oameni harnici, cu onoare și, mai presus de toate, liberi.

Începem excursia noastră prin Țara Oașului cu o vizită la muzeul ceramicii din comuna Vama. Acolo puteți vedea peste 500 de piese, unele vechi de peste 300 de ani.
Nu merită ratat nici Muzeul Țării Oașului, așezat într-un cadru natural deosebit. Muzeul este o reproducere în miniatură a satului oșenesc de altădată.

Plecăm apoi spre Maramureșul istoric. Aici vom vizita două obiective care au adus faima și recunoaștere internațională zonei.
Pe malul stâng al Tisei, râul devenit frontiera dintre Romania și Ucraina, în comuna Săpânța, se află unul dintre cele mai cunoscute cimitire din lume. Numele lui pare ușor ciudat: Cimitirul Vesel.

Așezat în mijlocul satului, cimitirul adăpostește peste 800 de cruci monument, cioplite din lemn de stejar, viu colorate. “Aici crucile nu păzesc doar morminte, ci vorbesc explicit în cuvinte”.

Cimitirul vesel este clasat primul între monumentele funerare din Europa și al doilea din lume, după Valea Regilor. Vă îndemnăm, dacă ajungeți la Săpânța, să citiți cât mai multe texte de pe crucile din Cimitirul Vesel.

Mergem mai departe, la Biserica Mănăstirii de maici Săpânța- Peri, cu hramul” Sfântul Arhanghel Mihail”, așezată în Parcul Dendrologic Livada. Este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa! Turla ei ajunge până la 78 de metri înălțime și e mai mare chiar decât Statuia Libertății! Crucea din vârf măsoară șapte metri, iar pentru realizarea ei s-au folosit patru kilograme de foiță de aur. Ea poate fi văzută de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa de către românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.

La întoarcere, vă propunem să vedeți ce are de oferit și orașul Baia-Mare. Aici vom vizita două obiective inedite. Aflat pe bulevardul Traian, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, sau Muzeul Florilor de mină, este considerat a fi cel mai mare muzeu regional de pe continent. El găzduiește o colecție impresionantă, compusă din circa 19000 de minerale, roci și fosile, multe dintre ele unice în lume.

Apoi ne îndreptăm spre planetariul din Baia Mare, care găzduiește o cameră solară rotundă pe cupola căreia se poate simula, cu ajutorul unui proiector, un cer pe care pot fi vizibile circa 7000 de stele.

Revenind cu picioarele pe pământ, mai putem vizita Turnul lui Ștefan, Bastionul Măcelarilor și Casa Iancu de Hunedoara.

Aceasta a fost propunerea noastră de weekend. Vă invităm să descoperiți și alte locuri deosebite de la noi, pentru că frumusețea NU este doar în ochii privitorului.
Descoperă România via Wens!