A mai rămas o săptămână până la debutul FICT 2022 – cine sunt invitații speciali la festival

0

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) va avea loc în perioada 15-18 septembrie și va aduce, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, numeroase evenimente dedicate publicului și 12 invitați speciali, din opt țări diferite. Printre aceștia, se numără scriitori de renume internațional, atât din Europa, cât și de pe alte continente.

“Deoarece este cea de-a VIII-a ediție, avem invitați din 8 țări. Anul acesta, scriitorii invitați provin din diferite segmente literare: literatură polițistă, poezie, jurnalism etc. […] Considerând că aduc un plus de valoare literaturii universale, am dorit să îi aducem la FICT și să îi facem cunoscuți și pentru publicul din România. De asemenea, din țara noastră am decis ca anul acesta să invităm un pasionat de sport, deoarce la FICT promovăm cartea, lectura, sportul, sănătatea mintală”, a precizat directorul festivalului, Gabriel Bota.

Din Europa, vor fi prezenți, printre invitații speciali, Lars S. Christensen, Thomas Enger (Norvegia), Erwin Messmer, Andreas Saurer (Elveția), Patrick Deville (Franța), Paul Kenyon (Marea Britanie), respectiv Ioan Ovidiu Sabău (România).

Din America de Nord, vor fi prezenți Mario Bojórquez, Andrea Rivas și Mijail Lamas (Mexic), iar, din America de Sud, invitat special este Daniel Calabrese (Chile). De asemenea, la FICT 2022 va fi prezent, din Asia, și japonezul Akira Mizubayashi, deținător al titlului Doctor Honoris Causa al Universității Stendhal din Grenoble.

Ioan Ovidiu Sabău, invitat special la FICT 2022

Unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României va fi prezent la cea de-a opta ediția a evenimentului găzduit la Cluj-Napoca. Ioan Ovidiu Sabău a evoluat pentru echipa națională de fotbal a României, alături de care a participat la Campionatul Mondial din 1990.

Debutul său a avut loc la clubul FC Universitatea Cluj, în 1985, formație alături de care a jucat, pentru prima dată, în prima ligă de fotbal. Cinci ani mai târziu a câștigat, alături de Dinamo București, primul titlu de campion din cariera sa. Prezența la Campionatul Mondial din 1990 a atras atenția cluburilor europene, astfel încât Sabău a evoluat la formații precum Feyenoord Rotterdam, Brescia Calcio, respectiv Reggiana.

Cel de-al doilea titlu de campion al României a fost cucerit, după revenirea în țară, în anul 1999, alături de Rapid București. Totodată, Ioan Ovidiu Sabău este singurul fotbalist din istoria țării noastre care a apărut pe coperta celebrului joc video FIFA, ediția din 1996.

De asemenea, în cadrul FICT 2022, vor participa cele mai importante edituri prezente pe piața de carte din România, care vor organiza lansări ale unor noi volume, colocvii și conferințe cu invitați speciali din Norvegia, Elveția, Polonia, respectiv Franța.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania este un eveniment susținut de Primăria și de Consiliul Local Cluj-Napoca, care urmărește promovarea educației, științei, culturii și a valorilor sociale.

VEZI ȘI:

Fredrik Backman, în cărți să vină la FICT 2022 – vezi ce noutăți mai aduce festivalul de carte

FICT caută voluntari pasionați de lectură – Află cum te poți înscrie

Festivalul Internațional de Carte Transilvania revine la Cluj

banner