Ai haine pe care nu le mai folosești? Vino cu ele la târgul din Cluj-Napoca și ajută o cauză nobilă

0

Asociația JCI Cluj organizează, în perioada 10-16 octombrie, la Iulius Mall din Cluj-Napoca, un târg cu scop caritabil, în care clujenii pot aduce acele articole vestimentare pe care nu le mai folosesc, dar care sunt în stare suficient de bună pentru a folosi unui proprietar cu posibilități financiare reduse. Totodată, prin intermediul acestui proiect, este combătută și rispa de haine, una dintre problemele majore care afectează mediul înconjurător. 

Risipa de haine este un subiect des întâlnit în ultimii ani, drept urmare a faptului că oamenii au acces la o mulțime de articole vestimentare, majoritatea la la un preț accesibil. Acest aspect este facilitat și de marile lanțuri de magazine, care scot pe piață o colecție nouă, chiar și la interval de numai câteva săptămâni.

“În ultimul an, am colectat mai bine de două tone de articole de îmbrăcăminte, o cantitate uriașă pe care am reușit să o salvăm. În cadrul evenimentelor noastre, am reușit să dăm hainelor o a doua șansă: am vândut o bună parte dintre ele și, în plus, am adus aproape de public ideea de upcycling – tehnici prin care am reinterpretat anumite piese vestimentare care altfel ar fi ajuns la gunoi”, a explicat președintele JCI Cluj, Ioana Pîrlea.

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. Majoritatea modalităților de a scăpa de haine implică aruncarea lor la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri toxice. De asemenea, 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

VEZI ȘI:

Viață nouă pentru hainele vechi: ajută refugiații ucraineni

500 de kilograme de haine vor fi vândute în beneficiul refugiaților ucraineni

Sute de haine gratuite pentru persoanele nevoiașe din Cluj