Artiști romi de la Pata Rât colaborează cu Opera Națională din Cluj pentru a doua ediție a Festivalului Khetane

0

Fundația AltArt lansează cea de-a doua ediție a Festivalului Khetane, în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, și pregătește o operă specială pentru acest eveniment, numită Grand Opera Pata Rât. Aceasta va fi prezentată în 2024, atât în cadrul Operei din Cluj, cât și în comunitatea de romi din Pata Rât. Titlul provizoriu al viitoarei opere este ”Waste Side Story” și face trimitere la rampa de gunoi a Clujului.

Managerul de proiect Szakáts István a declarat, că este important ca Festivalul Khetane, dedicat muzicii și culturii romilor, să se încadreze într-un proces de construcție de relații egale emancipatoare.

”Grand Opera Pata Rât va fi o operă hibrid, în care conlucrează artiști consacrați ai Operei Naționale Cluj-Napoca și cetățeni clujeni care se întâmplă să locuiască în Pata Rât. Vom face opt luni de ateliere de scriere libret, de compoziție muzicală, de exerciții instrumente, documentare a contextului social, de mișcare scenică, iar premiera va avea loc în 10 mai 2024 la Opera Națională Română Cluj-Napoca și, bineînțeles, un spectacol va avea loc și la Pata Rât”, a declarat Szakats.

”Activitățile culturale oferă copiilor posibilitatea de a învăța despre artă, teatru, despre operă, le oferă oportunități de a interacționa cu alți copii și adulți din oraș. În loc de a juca printre gunoaie, mai bine să participe la ateliere și la astfel de activități. Opera este o idee genială, pentru că, de obicei, societatea nu se asociază cu romii și muzica și cultura lor, iar Grand Opera Pata Rât este o dovadă că elitele nu sunt atât de snoabe și se pot coborî la nivelul oamenilor din comunitate”, a spus Alexandru (Pepe) Fechete, facilitator comunitar.

Managerul general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Florin Estefan, a declarat că proiectul Grand Opera Pata Rât va fi o premieră absolută.

Patru dintre artiști vor fi din comunitatea romă

”Libretul se scrie, va fi nevoie de trei soliști de la Opera Română Cluj-Napoca și de patru din comunitatea romă de la Pata Rât. Cerința noastră a fost să fie o operă ascultabilă, cu muzică plină de emoție. Va fi o premieră absolută”, a spus Florin Estefan.

Libretul operei va fi scris de Mara Căruțașu, iar muzica va fi realizată de doi compozitori germani care vor veni în noiembrie la Cluj. Unul dintre ei compune muzică de film la Hollywood, iar celălalt compune muzică jazz.

Regizorul viitoarei opere, Dan Vasile, a precizat și el că se urmărește unirea poveștilor locuitorilor din Pata Rât și speră ca în luna februarie a anului viitor să fie gata și libretul și muzica pentru a începe repetițiile.

Prima ediție a Festivalului Khetane a avut loc anul trecut în Pata Rât.

VEZI ȘI:

Nunta lui Figaro, o nuntă cu dar de la artiștii Operei Naționale Române din Cluj

S-a deschis un centru comunitar la Pata Rât, cu activități after school pentru copii și socializare pentru adulți

Despre cărți și inteligență artificială, la FICT 2023

 

 

 

 

 

 

banner