Pata Rât, cartierul din Cluj situat chiar lângă groapa de gunoi, va avea un nou centru comunitar. Denumit „Kethane” („Împreună”), acesta va deveni o zonă de joacă, cu activități extracuriculare pentru copii, dar în același timp și un loc de întâlnire și relaxare pentru adulți. Organizatorii au achiziționat un container expandabil, de 36 metri pătrați. Acesta se dorește a deveni un centru comunitar de tip container, mobil, care să poată deservi mai multe comunități marginalizate – Pata Rât, Meșterul Manole și Stephenson.
„E nevoie de el. Ne zic copiii că au nevoie de un loc pentru joacă și activități after school. Ne zic tinerii, că au nevoie de un club. Femeile, că au nevoie de un loc de întâlnire. Și toți, că au nevoie de un loc de socializare”, precizează Radio Pata.
„Am adunat deja 17.000 euro și am cumpărat un container de 6×6 metri, expandabil. Suntem bucuroși că am putut face acest efort. Dar pentru a ține centrul funcțional, o oră de activitate cu 12 participanți și doi facilitatori, educatori sau traineri specializați costă 300 de lei.
Facilitatorii, cei care lucrează efectiv la centru, asigură logistica centrului, de la amenajat sala la logistica de eveniment, workshopuri, ateliere pentru copii. Asta înseamnă multe ore de activitate, reprezintă timp care trebuie remunerat. La zece ore pe săptămână, asta înseamnă 3000 de lei, adică 12.000 de lei pe lună. Într-un an, 144.000 de lei.
Ajută-ne să putem organiza programe cu copii, cu adolescenții, cu fetele și femeile, cu adulții din Pata Rât și din celelalte zone marginalizate ale Clujului! Virează banii în contul Fundației AltArt RO51BTRL01301205920364XX (RON) cu mențiunea Khetane”, scrie pe site-ul Radio Pata Rât.
Pe lângă campania de strângere de fonduri, organizatorii sunt recunoscători dacă vor primi: calculatoare sau laptopuri noi sau utilizate, birotică (xerox, telefon) sau consumabile de artă pentru copii.
A mai fost odată un Centru Comunitar în Pata Rât
În 2013, membri ai comunităților din Pata Rât împreună cu echipa Fundației AltArt și voluntari au construit primul centru comunitar din Coastei. Locuitorii l-au numit Căsuța Verde. A fost ridicat cu materiale provenite din demolări și apoi echipat cu calculatoare primite prin donații. Curentul electric și internetul au fost instalate cu bani obținuți din donații.
Aici, zeci de copii își făceau temele, în timp ce tinerii făceau antrenamente de dans pentru competiții. Au fost organizate în micul spațiu inclusiv zile de naștere și botezuri. Dar și ședințe. Au fost primite oficialități. În cei 20 de metri pătrați cât cuprindea, centrul comunitar și-a dovedit din plin utilitatea, fiind întreținut din resursele comunității. În iarna anului 2018, igrasia și mucegaiul au distrus Căsuța.
VEZI ȘI:
De ce promovează USR proiectul unei noi maternități în Cluj-Napoca
Concurs național de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilități
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: