Autenticitatea artistică, folosită pentru remixarea artei – expoziție la Cluj-Napoca

0

Mirela Iordache, Emil Cassian Dumitraș și Flaviu Moldovan sunt trei artiști vizuali care au creat, din propria inspirație, diverse lucrări artistice, fără să cunoască ideile și experiențele celorlalți. În mod neobișnuit, elementele concepute de ei aveau în comun același personaj și, astfel, a apărut ideea organizării unei expoziții de artă, deschisă publicului larg la The Cosmic House din Cluj-Napoca.

Aceasta este intitulată “Egregori” și face trimitere la modul în care oamenii asimilează idei și experiențe comune, prin receptarea mai multor imagini din mediul înconjurător. Invitată la Via Cluj Tv, în emisiunea România Via Cluj, organizatoarea expoziției, curatorul Gilda Ghinoiu, a vorbit despre conceptul din spatele evenimentului și despre modul în care acesta poate fi întrebuințat în vederea obținerii unor lucrări complexe de artă.

Imaginile din material le aparțin lui Virgil Puiac și lui Toth Richard.

“Am dat titlul Egregori pentru că m-am întrebat unde se termină autenticitatea, influența, remixarea și încep copierea și plagiatul. Evident, acești trei oameni nu plagiază, ei sunt autentici, însă mi s-a părut conceptul foarte bun pentru zilele și experiențele pe care le trăim. […] Dacă în estul lumii, copierea înseamnă avatarul măiestriei, toată industria chineză merge în direcția asta, în vestul lumii, avem o întreagă industrie care apără drepturile de autor, creațiile literare, creațiile artistice. Este foartă interesantă polarizarea asta”, a explicat Gilda Ghinoiu.

Expoziția amenajată în incinta galeriei din str. G-ral Eremia Grigorescu, nr. 106, va mai putea fi vizitată de către public până în data de 28 august. Finisajul acesteia va avea loc vineri, 26 august, de la ora 18:00.

VEZI ȘI:

Experiența cotidiană, materializată în artă – expoziție UAD Cluj-Napoca

Amintiri definitorii ale vieții artistului, exprimate prin artă – vernisaj la Cluj

Cum poate un tânăr să devină misionar – expoziție de fotografie în Cluj-Napoca