Copiii din centrele de plasament învață cum să ofere primul ajutor – proiecte ale tinerilor clujeni

0

Mai mult de 150 de tineri clujeni s-au înscris în competiția Com’ON Cluj-Napoca ’22, prin intermediul căreia aceștia propun inițiative pentru dezvoltarea orașului și a comunității locale. Persoane care locuiesc, studiază sau muncesc în Cluj-Napoca au început deja să voteze cele mai calitative dintre cele 77 de proiecte înscrise, care abordează teme sociale precum educație, sănătate, participare activă, respectiv protejarea mediului înconjurător. 

În perioada 25 mai – 27 iunie, 45 de grupuri, alcătuite din 158 de tineri, cu media de vârstă de 23 de ani, și-au înscris inițiativele sociale pe platforma online a competiției. Din data de 5 iulie, comunitatea clujeană poate vota acele proiecte care, din toamna anului 2022, vor fi puse în practică, atât în oraș, cât și în mediul virtual. Până în acest moment, proiectele tinerilor au înregistrat aproximativ 2500 de voturi, primite de la peste 900 de cetățeni din Cluj.

În urma închiderii perioadei de votare, primele minimum 35 de inițiative, în funcție de numărul de voturi obținute, vor fi implementate și sponsorizate de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, respectiv de către Banca Comercială Română (BCR), cu sume de până la 4500 de lei/proiect. Dintre cele 35 de proiecte selectate, 10 vor fi rezervate categoriilor speciale: tinerii cu vârste cuprinse între 14-17 ani și cei cu oportunități reduse.

Condițiile pe care un votant trebuie să le îndeplinească

Toate persoanele care locuiesc, studiază sau muncesc în Cluj-Napoca pot vota inițiativele preferate, din lista disponibilă AICI. Aceasta conține descrierea fiecărui proiect care a fost propus de echipele alcătuite din tineri clujeni, respectiv numărul de voturi pe care inițiativa le-a primit până în acel moment.

Fiecare votant trebuie să aibă un cont înregistrat pe platforma bugetareparticipativa.ro. Acesta poate alege cel mult 10 proiecte, iar, odată ce a fost exprimat un vot, el nu mai poate fi retras.

“Noi suntem plăcut surprinși de varietatea de idei din această ediție Com’ON și credem că clujenii au o ofertă foarte faină spre care să-și ofere cele 10 voturi. Votul la Com’ON înseamnă și participare în comunitate și susținere a tinerilor. […] Înseamnă a alege ca fondurile să meargă spre inițiative care credem că fac diferența și să avem încredere în tineri că se vor ocupa descurcăreț de asta”, spune managerul proiectului, Larisa Dumitroaea.

Care sunt temele proiectelor sociale propuse de tineri?

Tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, grupați în echipe de minimum trei membri, au putut alege dintre cele patru categorii-reper oferite de organizatori. Printre acestea, se numără:

SĂNĂTATE – Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional

ÎNVĂȚARE – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață

PARTICIPARE – Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului

ACTIVAREA MEDIULUI – Ce ar trebui să ofere orașul tinerilor pentru a-și putea atinge potențialul și pentru a se putea implica în rezolvarea de nevoi prezente în comunitate sau legate de dezvoltarea orașului

Clujenii pot vota inițiativele propuse de tineri până în data de 31 iulie, ora 23:59, iar perioada de implementare a proiectelor care urmează să fie sponsorizate este 1 august – 20 noiembrie 2022.

VEZI ȘI:

Clujeni, decorați-vă cât mai frumos balconul cu flori și puteți fi premiați – află cum

Șapte lacuri, în șapte zile – proiect pentru promovarea înotului în apă deschisă

Cursă de rățuște caritabilă pentru Clinica de Neurologie din Cluj, pe 1 iunie