Clujeanul Florin Tomoș, înotător în apă deschisă, urmează să reia, odată cu ridicarea restricțiilor pandemice, provocarea traversării a șapte lacuri din România, timp de șapte zile. Acest proiect aparține asociației Sport4You și a fost lansat în anul 2019. Invitat la Via Cluj Tv, în emisiunea România Via Cluj, antrenorul de înot Florin Tomoș a vorbit despre obiectivele acestui proiect și despre ce presupune practicarea înotului în ape deschise, pe teritoriul țării noastre.
“Înotul în apă deschisă implică o diferență mare de temperatură a apei, mai jos decât în bazin, orientare în spațiu, lipsa separatoarelor și, desigur, distanța foarte mare pe care îți propui să o parcurgi. […] În 2019, au fost câțiva băieți care au reușit să traverseze Belișul, iar, în 2020, lacul Vidraru, pe o suprafață de 10 km. Și acum îmi amintesc că, pe Belilș, afară erau 11 grade, foarte rece”, a explicat Florin Tomoș.
Obiectivul anului 2022 este reprezentat de traversarea următoarelor șapte lacuri din România, timp de șapte zile:
• Lacul Stanca Costesti, judetul Botosani
(distanta: aprox. 45 km)
• Lacul Colibita, judetul Bistrita Nasaud
(distanta: aprox. 4,5 km, timp)
• Lacul Belis Fantanele, judetul Cluj
(distanta: aprox. 14,2 km, timp)
• Lacul Dragan, judetul Cluj
(distanta: aprox. 8,2 km, timp)
• Lacul Vidraru, judetul Arges
(distanta: aprox. 10,2 km, timp)
• Lacul Porțile de Fier judetul Mehedinți
(distanta: aprox. 100 km)
Igienizare a lacurilor din România, prin intermediul proiectului
Pe lângă promovarea înotului în ape deschise, proiectul asociației sportive își propune și să transmită, prin puterea exemplului, importanța combaterii poluării mediului înconjurător, prin colectarea deșeurilor aruncate în apele din România.
“După ce înotăm în lacurile respective, vom face poze la fața locului și vom aduna deșeuri, în funcție de posibilități. […] Ne dorim ca, pe viitor, să organizăm și câteva acțiuni mari de igienizare”, a precizat Florin Tomoș.
Proiectul va avea loc în perioada 25-31 iulie 2022, iar Florin Tomoș își propune să atingă obiectivul de a parcurge câte unul din cele șapte lacuri, în fiecare zi.
VEZI ȘI:
Doi clujeni vor călători cu bicicleta până la Polul Nord, pentru a promova lectura și sportul
Și nevăzătorii pot practica oina, sportul național al României
Un clujean, premiat la cea mai prestigioasă conferință de educație din Dubai
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: