De ce sunt cireșele atât de scumpe – răspunde un fermier din Cluj-Napoca

0

”Vând cireș cu casă în curte”! Așa sună un banc legat de cât de scumpe sunt cireșele. Prețul unui kilogram de cireșe poate ajunge până la 20 de lei în piețele din România. Echipa Via Cluj Tv a vrut să afle de ce sunt atât de scumpe aceste fructe. Manager-ul operațional al Fermei Steluța din Cluj-Napoca, Ioana Oșan Mitre, a răspuns la întrebarea oricărei persoane care are, în timpul verii, poftă de cireșe: de ce sunt acesta atât de scumpe?

“Din punctul meu de vedere, prețul cireșelor este justificat, deoarece costul de investiție al unui hectar de producție de cireșe este undeva la 60 de mii de euro. Mă refer la investiția de pe teren, plasa antigrindină, sistem de irigare, folie antiploaie, recultat ș.a.m.d. […] Sunt foarte multe, absolut tot ce se întâmplă în livadă, începând cu luna martie, până în septembrie când încheiem sezonul”, a explicat Ioana Oșan Mitre.

Care sunt dificultățile întreținerii unei recolte de cireșe?

“În perioada recoltatului, cele mai mari dificultăți sunt cele de vreme: ploile și grindina. Însă, am scăpat de probleme după ce am instalat plasă antigrindină și folie antiploaie. […] Pe urmă, bineînțeles, capacitatea de a angaja zilieri pe capacitatea recoltatului, problema cu graurii, deoarece, dacă inițial nu intrau în livadă, acum și-au găsit drum pe la capetele de rânduri, tot intră și tot fac ravagii în livadă”, a precizat Ioana Oșan Mitre.

Din recoltele de fructe sezoniere, sunt fabricate sucuri, gemuri și jeleuri naturale, disponibile în magazinele din țară.

VEZI ȘI:

A venit vremea cireșelor – care este cel mai căutat soi de pe piață?

Motiv de distracție: Evenimentul ”Târgu’ de cireșe”, la Berghieșu – Află ce surprize sunt pregătite

USAMV Cluj face consultanță pentru fermierii francezi