Documentarul “Regele Mihai: Drumul către casă” este pe primul loc la categoria Premiul Publicului TIFF 2022

0

Publicul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2022 poate vota, prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul mobil, cele mai bune proiecții difuzate în cinematografele din Cluj-Napoca. Miercuri, 22 iunie, a avut loc premiera documentarului “Regele Mihai: Drumul către casă”, în care însuși Regele este intervievat, în cel mai mulg interviu acordat vreodată de Majestatea Sa. Documentarul a obținut cel mai mare scor al barometrului general la categoria “Premiul publicului”, consecutiv în zilele de 23 iunie și 24 iunie.

Dan Drăghicescu, unul dintre producătorii asociați ai mai multor documentare istorice, printre care și ”Regele Mihai: Drumul către casă”, difuzate în cinematografele din România, a fost invitat la Via Cluj Tv și a vorbit despre procesul de filmare și de colectare a informațiilor pentru această producție. Întreaga emisiune în care acesta a fost prezent este disponibilă mai jos.

“Domnul John Florescu, producătorul executiv, multă lume nu știe că este băiatul istoricului Radu Florescu. Profesorul Radu Florescu, la începutul anilor 2000, a avut inițiativa și l-a încurajat pe John ca un personaj ca Regele Mihai trebuie să lase un testimonial pentru țară. […] John s-a gândit, prima dată, la un interviu audio, dar, ulterior, s-a vorbit la Palatul Elisabeta și s-a aranjat pentru un interviu filmat. Probabil a fost cel mai lung interviu pe care Regele Mihai l-a oferit, are peste zece ore. […] A rămas în arhivele lui John, undeva în Los Angeles. În 2008, am început să lucrez și pe publicitate. Ulterior, am avut o discuție în care am zis că trebuie să facem un film”, a explicat Dan Drăghicescu.

Ediția din 2022 a Festivalului Internațional de Film Transilvania mai este deschisă publicului până duminică, 26 iunie. Decernarea premiilor va avea loc sâmbătă, 25 iunie, de la ora 20:30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Întregul program al filmelor difuzate este disponibil AICI.

VEZI ȘI:

Care sunt așteptările publicului de la filmele TIFF 2022 – vezi impresiile de după vizionare

TIFF 2022 – vezi care este atmosfera în primele zile de festival

Filme din cadrul TIFF transformă Iulius Parc în cinema – vezi ce au pregătit organizatorii