Expoziție la Cluj-Napoca: Arta marionetelor, prezentată prin prisma celei mai vechi familii clujene de păpușari

0

Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, împreună cu domnul Lucian Vlad Boldor, impresar la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca, organizează o expoziție de marionete, cu prilejul căreia va fi scoasă în relief istoria teatrului de păpuși. Este vorba despre diverse exponate, date istorice și documente, care aduc la cunoștința publicului parcursul uneia dintre cele mai vechi familii clujene de artiști păpușari, al cărei descendent este domnul Lucian Vlad Boldor. Expoziția va fi găzduită de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, începând de luni, 15 mai, în holul central de la parterul instituției.

Expoziția aduce la cunoștința publicului informații inedite despre pasiunea a cinci generații, respectiv proiectarea și crearea păpușilor nelipsite în reprezentațiile acestui tip de teatru. Atât copiii, cât și adulții sunt așteptați să viziteze expoziția. Intrarea este liberă.

Pasiunea pentru marionete are rădăcini vechi în istoria clujeană

Istoria păpușarilor din familia domnului Lucian Vlad Boldor, în prezent, impresar la Teatrul de Păpuși PUCK din Cluj-Napoca, începe la mijlocul secolului al XIX-lea, prin pasiunea și preocuparea profesorului Valerian Șesan (1878 – 1940) pentru arta marionetelor. Tradiția a fost dusă mai departe de-a lungul vremii, în prezent Maria Boldor, fiica d-lui Lucian Boldor, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, fiind a cincea generație de păpușari.

 

„Ne bucurăm să găzduim această expoziție – document adusă în atenția publicului clujean de către domnul Lucian Vlad Boldor, extrem de valoroasă prin faptul că este mărturia existenței și continuității talentului creativ al familei domniei sale, cu rădăcini vechi în istorie. Este un fapt merituos să ne cunoaștem proveniența valorilor cultural-artistice și să punem în lumină toată dăruirea și pasiunea pentru artă transmise din generație în generație, să apreciem și să fim recunoscători pentru valorile care s-au născut aici și au contribuit la vizibilitatea Clujului în arta teatrului de păpuși”, spune Flavius Milășan, Director Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

 

VEZI ȘI:

Expo Maraton 2023 continuă cu încă două vernisaje – vizitatorii pot explora spațiul cosmic și habitatul artiștilor

Concerte, expoziții, târguri – vezi programul și artiștii care vor veni la Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2023

Dezbateri culturale și artistice, întâlniri, concerte, expoziții, teatru și cenaclu literar – află programul „Zilelor Insomnia” din acest an

 

banner