Filmul poveștii de 60 de ani a formației Phoenix ajunge în Cluj-Napoca – ce a anunțat Nicu Covaci

0

Proiecția filmului “PHOENIX – Povestea”, regizat de Cristian Radu Nema și realizat cu ocazia aniversării istorice de 60 de ani a formației rock, va ajunge luni, 5 decembrie, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, publicul clujean are posibilitatea de a se întâlni cu fondatorul și liderul trupei, Nicolae Covaci (75 de ani). Acesta a transmis un mesaj adresat tuturor persoanelor care vor participa la proiecțiile filmului din turneul aniversar.  

Premiera de gală a filmului a avut loc, în data de 16 octombrie, la Sala Palatului din București, cu participarea extraordinară a foștilor membri din formula consacrată: Florin „Moni” Bordeianu, Mircea Baniciu, Valeriu Sepi, Mani Neumann sau Ovidiu Lipan Țăndărică, dar și a celor din componența actuală a formației: Costin Adam (voce), Cristi Gram (chitară solo), Vlady Săteanu (chitară bass), Lavinia Săteanu (vioară), respectiv Flavius Hosu (tobe).

În luna decembrie a acestui an, Cristian Radu Nema și Nicu Covaci vor pleca într-un turneu național, care ajunge în opt orașe al României. Este vorba, în ordine, de Alba Iulia, Cluj-Napoca, București, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța și Galați. De asemenea, organizatorii au anunțat că, de la începutul anului viitor, lista va fi completată și cu alte orașe.

Phoenix, istorie de 60 de ani – ce evenimente au marcat evoluția trupei

Formația Phoenix a fost fondată în anul 1962, la Timișoara, de către cel care a purtat stindardul acesteia timp de 60 de ani, Nicolae Covaci. Succesul incredibil al grupului a apărut zece ani mai târziu, când compozițiile lansate au început să îmbine stilul muzicii rock and roll cu subgenul etnorock, inspirat din folclorul românesc autentic. Totuși, autoritățile care activau sub regimul comunist nu au renunțat să exercite presiune asupra membrilor formației, în încercarea de a influența decisiv muzica și aparițiile acestora.

Istoria trupei a culminat cu părăsirea ilegală a României din anul 1977, când, ascunși în boxele pe care Nicu Covaci, cel care deja emigrase legal în Olanda, a anunțat că le va  transporta pe drumul de întoarcere, trei membri ai formației Phoenix (Josef Kappl, Erlend Krauser și Ovidiu Lipan Țăndărică) au fost nevoiți să treacă în secret peste șase granițe, până când au ajuns în Germania. În străinătate, a început o perioadă dificilă pentru membrii formației, astfel încât, un an mai târziu, aceștia s-au despățit, iar fiecare și-a urmat propriul traseu artistic.

Cum arată formația Phoenix după 60 de ani de la înființare?

Trupa rock s-a reunit, a revenit în țară după căderea regimului comunist și a continuat, în ciuda tensiunilor care au apărut între membrii acesteia, în special între Nicolae Covaci și Mircea Baniciu, să lanseze noi albume și să apară în concerte naționale. La momentul actual, Phoenix are o cu totul altă imagine și este catalogată ca o formație tânără, deoarece cei care alcătuiesc componența acesteia, cu excepția liderului, au vârste cuprinse între 22 și 49 de ani.

Evenimentul din cinematograful clujean va începe la ora 20:30, iar persoanele interesate să participe la proiecția filmului care va prezenta toată povestea formației își pot cumpăra bilete, la prețul de 35 de ron, prin accesarea link-ului de AICI.

VEZI ȘI:

Spectacol de drone, piesă istorică de teatru, concerte Inna și CARGO – Ziua Națională a României, sărbătorită la Cluj-Napoca

Concertul caritabil al tinerilor clujeni pentru fiul fostului fotbalist de la CFR Cluj a fost un succes – câți bani s-au strâns

Ovidiu Lipan Țăndărică va concerta la Cluj!