Meniuri de restaurant accesibile nevăzătorilor, lansate la Cluj-Napoca – ce facilități includ

0

Întreprinderea socială Inclusive Access din Cluj-Napoca, La Casa și Asociația Alfabetul Scripor au lansat, în premieră, meniuri accesibile pentru persoanele nevăzătoare, slab văsătoare sau vârstnice. Acestea conține elemente text ale alfabetului clasic, ale celui Braille, respectiv ale alfabetului Scripor, cel din urmă conceput de clujeanul Tudor Scripor și cunoscut sub denumirea de alfabetul tactil al culorilor.  

“Accesibilizarea meniurilor pentru nevăzători este un pas spre normalitate. Ne dorim să oferim un exemplu de bune practici în domeniu care să îmbunătățească experiența la cumpărături a tuturor, inclusiv a persoanelor cu deficiențe de vedere care ne trec pragul”, a precizat managerul La Casa, Cristian Crețu.

Fiecare meniu este tipărit într-un format hibrid, care include atât text redactat cu cerneală obșinuită, cât și reprezentări grafice ale celor două tipuri de alfabet destinate persoanelor nevăzătoare. Prima serie de astfel de meniuri vor fi distribuite în toate cele 34 de magazine și restaurante La Casa, împărțite în patru județe ale României.

“Este un pas în față spre o lume mai incluzivă și mai accesibilă”

“Adoptarea meniurilor incluzive este un pas în față spre o lume mai incluzivă și mai accesibilă. Răspândirea acestor meniuri este un exemplu demn de urmat care, sperăm noi, va sensibiliza și va crește gradul de conștientizare asupra nevoilor de incluziune socială și al dreptului la o viață independentă”, a explicat managerul Inclusive Access, Andrei Nicu.

Evenimentul de lanasare al meniurilor special adaptate pentru persoanele nevăzătoare a avut loc joi, 8 septembrie, în locația La Casa, situată în cartierul Iris din Cluj-Napoca.

Clujeanul Tudor Scripor, inventatorul alfabetului tactil al culorilor, a fost premiat de mai multe ori pentru rezultatele sale, iar mai multe detalii despre activitatea acestuia puteți afla din emisiunea România Via Cluj, în cadrul căreia acesta a fost prezent după câștigarea unui premiu internațional în Dubai:

VEZI ȘI:

Vouchere valorice accesibile persoanelor nevăzătoare – premieră în România

Un clujean, premiat la cea mai prestigioasă conferință de educație din Dubai

Și nevăzătorii pot distinge culorile – ce spune inventatorul alfabetului tactil al culorilor?