Mircea Miclea despre profilul psihologic prin scanarea mâinilor: O aberație totală!

0

Un proiect pilot de orientare vocațională, lansat în spațiul public de Inspectoratul Școlar al județului Cluj naște controverse. Deși proiectul a fost demarat în colaborare cu Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai și este menit să îi ajute pe elevii de clasa a XI-a să își aleagă o direcție de carieră, metodele folosite sunt puse sub semnul întrebării. Este vorba despre un aparat care scaneză mâinile pentru identificarea abilităților privind cariera viitoare.

Întrebat ce părere are despre modul de testare psihologică prin scanarea mâinilor, girat, inițial, de ISJ și Facultatea de Pisholgie a UBB, profesorul și psihologul Mircea Miclea a răspuns: ”E o aberație totală. Atât de mare că refuz să cobor la nivelul acela și să o comentez”.

Proiectul de orietare profesională a fost lansat la Cluj printr-o conferință de presă la care au participat inspectorul școlar general al judetului Cluj, Marinela Marc, decanul Facultății de Pishologie din cadrul UBB, profesorul Adrian Opre și reprezentantul companiei care deține patentul și a produs aparatul MindMi. Invenția inginerului fizician, licențiat în psihologie și doctor în mecanică Dumitru Gheorghe, este acum propietatea unei companii private. Aceasta a propus inspectoratului școlar să testeze elevii prin scanarea mâinilor, după cum explică Andrei Galoș, reprezentantul firmei care deține acum aparatul.

Inițial, proiectul trebuia să testeze 100 de elevi, care în afară de scanarea mâinilor, ar fi trebuit să răspundă unor întrebări, apoi datele să fie corelate, înainte să primească un răspuns legat de orientarea lor în carieră, după cum explica, în momentul lansării, inspectorul școlar general Mariela Marc.

Reprezentanții instectoratului școlar ar județului Cluj au declarat, ulterior, că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate.

Între timp, și Facultatea de Psihologie din cadrul UBB și rectorul acesteia, psihologul Daniel David, s-au dezis de proiect.

banner