Artista Gabriela von Habsburg, nepoata ultimului împărat al Austriei, își expune lucrările de sculptură din oțel inoxidabil la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Vernisajul expoziției intitulate “Spațiu Între/In Between” va avea loc miercuri, 5 aprilie, și va marca o premieră la nivel național, deoarece operele artistei nu au mai fost prezente, până în acest moment, în nicio galerie din România, potrivit ClujToday.ro.
În deschiderea expoziției, participanții vor asculta prelegerile oferite de dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Bogdan Iacob, istoric de artă, Thomas Emmerling, reprezentantul artistei în România, galerist și colecționar, dr. Oana Ionel, curatorul expoziției, și, bineînțeles, prof. amb. Gabriela von Habsburg.
“Spațiul intermediar, cel în jurul căruia s-a construit această expoziție, face referire la interstițiile care dau sens întregului. Gabriela von Habsburg integrează, în sculpturile sale tridimensionale și în litografiile sale, spațiul din mijloc precum un element care dă scop și sens. […] Dialectica formelor geometrice clare și a spațiului intermediar, noțiunile de prezență și absență ascut identitatea și conturează operele sale monumentale. Oțelul inoxidabil încorporează, în egală măsură, rafinamentul, dar și forța spațiilor intermediare”, au transmis organizatorii evenimentului.
Care a fost evoluția artistică a nepoatei ultimului împărat al Austriei?
Gabriela von Habsburg s-a născut la Luxemburg și este nepoata ultimului împărat al Austriei. A studiat filosofia la Universitatea Ludwig Maximilian din München și, tot aici, artele, sub îndrumarea profesorilor Robert Jacobsen și Eduardo Paolozzi. Gabriela von Habsburg este una dintre cele mai importante artiste ale artei contemporane și a adus contribuții formative la dezvoltarea ulterioară a sculpturii constructiv-geometrice.
Acest aspect este evident în sculpturi precum „Betasith” de la terminalul 2 al Aeroportului din München sau „Cele 5 Continente”, sculptură amplasată în fața grupului Franke din Aarburg, Elveția, sau „Cele 3 puteri în Stat” în fața palatului președintelui Georgiei în Tbilisi.
Vernisajul va începe la ora 18:00, iar, ulterior, expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 30 aprilie. Persoanele interesate pot găsi mai multe informații pe pagina de Facebook a evenimentului.
Nu pierde nimic: Urmărește Via Cluj TV și pe Google News!
VEZI ȘI:
Arta sticlei, punte de legătură între culturi și comunități – ultima expoziție la Galeria Casa Matei în 2022
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: