Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), în parteneriat cu Fundația World Vision România lansează astăzi programul “Vreau la facultate”. Prin acesta, 100 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să termine facultatea. Modelul proiectului este inspirat după programul ”Vreau în clasa a 9-a” prin care, în prezent, 1000 de adolescenți de la sate și din alte comunități vulnerabile sunt sprijiniți cu burse, activități de educație non-formală, mentorat și tabere de vară ca să termine liceul, dar și ca să se dezvolte profesional și personal.
“Vreau la facultate”
Acesta este primul program din țară de acest gen și urmărește acordarea unor șanse egale la educație de calitate. UBB oferă deja un număr de resurse în folosul studenților, precum: burse, subvenții de cazare, reduceri la admitere și la taxa de școlarizare, oportunități de internship și voluntariat, care acordă un acces mai facil pe piața muncii, asigurare medicală ș.a.m.d. Însă, toate aceste resurse ajung la studenții care se află deja în cadrul facultății. Așadar, este nevoie de mai mult ca tinerii din medii vulnerabile să ajungă la facultate, deoarece voința de a învăța nu este suficientă pentru a suporta cheltuielile aferente.
Proiectul ”Vreau la facultate – UBB&WVR Academy” vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului ”Vreau în clasa a 9-a” din județul Cluj se îndreaptă către UBB.
Astfel, în perioada 2023-2026, studenții incluși în program vor beneficia, printre altele, de: o bursă lunară pentru acoperirea unor nevoi de bază (cazare, transport, masă, materiale educaționale etc.), un dispozitiv performant pentru procesul de învățare și studiu, workshop-uri tematice, mentorat vocațional și școli de vară.
Statistici îngrijorătoare
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenți de învățământ superior. Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) față de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării, realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar al tinerilor din mediile dezavantajate.
În anul 2019, 65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu s-au înscris în învățământul superior, comparativ cu aproximativ 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI, (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării). Comparativ, din rândul absolvenților “Vreau în clasa a 9-a”, doar 25% nu au mers la facultate, însă și aceștia s-au orientat fie către un loc de muncă, fie către alte cursuri de formare și dezvoltare profesională.
Conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România, 80% dintre tinerii din mediul rural și din alte comunități defavorizate își doresc să urmeze studii superioare. Pe de altă parte, unu din trei se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susține.
Un alt studiu realizat de World Vision România arată că susținerea creșterii procentului de absolvenți de studii terțiare aduce câștiguri semnificative și pentru statul român. Concret, studiul “Costul Educației” arată că diferența contribuțiilor la stat dintre o persoană inactivă pe piața muncii, cu studii primare, și un salariat cu studii superioare este în medie de 1.36 milioane de lei.
VEZI ȘI:
UBB Cluj-Napoca: Din toamnă, primii studenți vor studia INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ la nivel de licență
Daniel David: De ce UBB este unică în peisajul academic românesc
Prima săptămână de admitere la UBB – Câți candidați s-au înscris și care e cea mai căutată facultate?
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: