Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Doru Pamfil, spune că: “România este pe ultimul loc la cercetare în UE”, după ponderea din PIB alocată sectorului. Însă, academicianul adaugă: “cercetarea ștințifică trebuie susțintă permanent”. Aceasta a fost una dintre ideile centrale discutate la festivitatea de deschidere a evenimentului “Zilele Academiei Clujene”, ajuns la cea de-a XXXVI-a ediție. Evenimentul a început astăzi și este organizat de filiala din Cluj a Academiei Române.
Festivitatea a fost găzduită de Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Președintele Academiei Române, profesorul clujean Ioan-Aurel Pop, a deschis festivitatea, vorbind despre istoria Academiei.
Ediția din acest an cuprinde simpozioane, conferințe, prezentări ale revistelor institutelor, colocvii și ateliere, în format fizic și hibrid, ce facilitează schimbul de experiență între cei peste 300 de cercetători participanți și specialiștii din mediul universitar național și internațional.
“Zilele Academice Clujene”
“Zilele Academice Clujene” este un eveniment anual, desfășurat în mod tradițional în perioada septembrie-noiembrie. Este dedicat direcțiilor de cercetare din institutele și centrele de cercetare coordonate de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române: Institutul de Istorie „George Barițiu“, Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“, Centrul de Studii Transilvane, Arhiva de Folclor a Academiei Române, Centrul de Cercetări Geografice, Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu“, Observatorul Astronomic Cluj-Napoca, Departamentul Cluj al Institutului de Speologie „Emil Racoviță“ și Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“ din Târgu-Mureș.
„Manifestările propuse în acest an sunt un bun prilej de a sărbători, încă o dată,
cunoașterea și cultura, un moment deosebit pentru a evidenția importanța cercetării
științifice și a valorificării patrimoniului cultural. Dorim ca, în felul acesta, lucrările să
contribuie la conștientizarea faptului că cercetarea științifică trebuie susținută și vrem,
în același timp, să transmitem tinerilor pasiunea pentru cercetare și inovare. În acest
scop, este necesar să-i ajutăm să-și valideze cunoștințele și talentul, să poată spera și să
aibă încredere că pot obține, prin excelența pe care o ating, un loc în cercetarea din
Academia Română“, declară academicianul Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a
Academiei Române.
VEZI ȘI:
Proiectul pilot “Vreau la facultate” sprijină studenții să își termine studiile superioare
Daniel David: De ce UBB este unică în peisajul academic românesc
Primul birou regional EIT Digital din România, deschis la UBB Cluj
Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Via Cluj TV pe Facebook printr-un Like mai jos: