Sate Transilvănene, transformate de artiști contemporani

0

Centrul Cultural Clujean anunță câștigătorii rezidențelor România Remarcabilă! Alex Mirutziu, Nona Inescu, Orsolya Gál, Mihaela Moldovan, Ștefan Radu Crețu, Irina Botea Bucan și Jonathan Dean vor interacționa în luna august cu comunitățile locale din 6 comune din Transilvania, pentru a realiza instalații și experiențe culturale imersive.

Proiectul România Remarcabilă

Cele 6 rezidențe artistice promovează deschiderea către artele contemporane în comunitățile rurale, prin implicarea artiștilor în procese comunitare. La finalul acestui proces, artiștii vor dezvolta, în comuna Vad, o producție artistică ce urmează să fie asimilată în Centrul de Interpretare a Patrimoniului și 5 evenimente de artă contemporană ce vor fi vernisate în perioada august-septembrie, în comunele Mănăstireni, Moldovenești, Bârsana, Fundata și Bucium.

Patrimoniul cultural, material și imaterial al fiecărei localități, va fi punctul de pornire a fiecăreia dintre inițiativele artistice, artiștii invitând prin arta lor comunitățile locale să vadă cu alți ochi contextul natural, poveștile și meșteșugurile din fiecare comună. În același timp, o atenție deosebită va fi îndreptată către oamenii și obiectele care dau viață comunităților. Fiecare artist va experimenta noi modalități de exprimare și va implica comunitatea într-un proces autentic de explorare a propriei identități.

“Aceste rezidențe sunt un experiment pentru a vedea în ce măsură arta poate problematiza identitatea comunităților rurale de astăzi în oglindă cu istoria cu I mare, dispariția meșteșugurilor, depopularea satelor, în paralel cu conștientizarea bogăției naturale și reinterpretarea patrimoniului într-un context care să-l facă relevant pentru sătenii rămași”, afirmă Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor.

Rezidențele oferă artiștilor și comunităților locale oportunitatea de a se conecta, de a învăța unii de la alții și de a crea împreună, aducând o perspectivă nouă asupra peisajului cultural și social al Transilvaniei. Rezidențele artistice din România Remarcabilă încurajează colaborarea interdisciplinară și facilitează schimbul de idei între artiști și comunitate, promovând astfel dezvoltarea durabilă și valorificarea resurselor locale.

Unde putem urmări proiectul?

Progresul celor 6 artiști poate fi urmărit atât pe site, cât și pe paginile de Facebook și Instagram ale programului. Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și se bazează pe accesul deschis al artiștilor la resurse de creație, pe modalități etice de lucru, respectând demnitatea și viața privată a membrilor comunităților gazdă, încurajând comunicarea interetnică, toleranța confesională și egalitatea de gen.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 18 luni, în intervalul noiembrie 2022-aprilie 2024, iar valoarea totală nerambursabilă a acestuia este de 983.000 lei (198.670,14 euro). Inițiativa este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Liechtenstein, cu implicarea partenerului strategic Sites et Cités Remarquables de France, și sprijinită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

VEZI ȘI:

Cum au schimbat banii europeni două comunități transilvănene, Râciu și Sâncraiu de Mureș

TOP 5 Obiceiuri inedite de Paști din zona Transilvaniei, uitate în timp – ce tradiții respectau sătenii în Săptămâna Mare

Activități unice care trebuie încercate măcar odată în Cluj

banner