Situația la Cluj: Pute, pute, da-i călduț!

0

Clujenii din cartierele Mărăşti, Între Lacuri, Someşeni şi Iris au sesizat încă de luni, 28 august 2023, un miros greu de suportat în oraş. De asemenea, mirosul a început să se resimtă şi în alte cartiere din Cluj. Groapa de gunoi ecologică a Clujului, care ar fi trebuit să fie o salvare de la mirosul celei vechi, nu a reușit să aducă schimbarea așteptată. Actuala groapă, deși împiedică levigatul să ajungă în sol, degajă un miros urât care se resimte perioadic în oraș pe vreme de caniculă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, marți, că au fost aplicate sancţiuni societăţii care se ocupă cu operarea deşeurilor şi implementarea măsurilor de reducere a mirosurilor. Acesta a afirmat la Napoca Live că în calitate de președinte al unei instituții publice își cere iertare clujenilor pentru miros.

„Ca autoritate publică judeţeană îmi cer iertare clujenilor pentru miros. Încă din ziua de 23 august am sesizat Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, pentru a verifica exact cauza acestui miros, pentru a dispune măsuri de remediere. Consiliul Judeţean a aplicat penalizări şi a solicitat acestor instituţii luarea de măsuri. Puţină lume ştie că acum gestionarea problemei gunoaielor a presupus, ca după ce se construiesc aceste centre de deşeuri, să se dea către o administrare privată. În momentul de faţă atât administrarea centrului CMID, cât şi ridicarea gunoaielor din întreg judeţul, aşa cum prevedea proiectul european, a fost dat către o firmă privată. Dacă firma privată nu îşi îndeplineşte contractul, cum suntem în situaţia de faţă, atunci noi trebuie să aplicăm sancţiuni. În cazurile acestea de nerespectare a contractului din punct de vedere al condiţiilor de mediu, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu aplică sancţiuni. Primarii toţi sunt într-o asociaţie care se numeşte Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. Toate deciziile cu privire la gestionarea gunoaielor din judeţ sunt acolo. (…) Ieri s-au aplicat sancţiuni. Astăzi de dimineaţă Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu au fost prezente. Cred că în timp prin aplicarea de sancţiuni şi prin faptul că aceste instituţii sunt permanent acolo, societaţile care operează vor intra într-o normalitate”, a declarat Tişe.

Au existat nereguli constatate de Garda de Mediu

„Au fost încă de la început multe lucruri care nu au fost în regulă în noul sistem de operare şi gestionare a centrului de deşeuri. Au fost constatate nereguli de Garda de Mediu. S-au semnalat deficienţe în operare şi deficienţe în implementarea măsurilor de reducere a mirosurilor. S-au întocmit, conform contractului de delegare pe care noi îl avem cu firmele respective, un număr de cinci avize, deficienţe majore de operare pe care le-am semnalat şi acestea au dus la avize negative majore şi în final au dus la facturi de penalizări în valoare de peste 30.000 de lei doar o singură factură. Sper să se remedieze,” a adăugat Tișe.

Boc: „Deocamdată nu mi-au raportat că ar fi vreo problemă”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a venit cu o reacție după ce sute de oameni au făcut reclamații.

„Cei de la controlul mediului nu au putut încă să identifice exact până în acest moment. S-au făcut verificări la Centrul Integrat de Management al deșeurilor și am solicitat Asociației co-metropolitane de la nivelul județului Cluj, să vadă dacă acolo când se depun un depozit deșeuri există vreo problemă.

Deocamdată nu mi-au raportat că ar fi vreo problemă, rampa cealaltă, veche, este inactivă, nu există niciun fel de activitate care să denote producerea acestui miros. Am cerut de asemenea să vadă la stația de epurare nu există vreo problemă și care să genereze un asemenea miros. Vor formula autoritățile statului un răspuns instituțional care să curme acest lucru, care, repet, ne deranjează pe toți și este inacceptabil.

Singurul lucru unde se derulează practic activități este acest Centru Integrat de management al deșeurilor, care este pentru întregul județ. Acolo lucrurile, din câte au precizat până în acest moment colegii mei, se desfășoară conform procedurilor standard, dar vor fi accelerate verificările”, a declarat primarul la Radio Cluj.

VEZI ȘI:

Transport în comun sustenabil pentru elevii din zone izolate ale județului Cluj, obținut prin PNRR

Donarea de sânge, încurajată la Cluj

Panouri audio de informare pentru nevăzători sunt testate în stațiile de autobuz din Cluj

 

 

 

 

banner